Újabb kormányzati támogatás az egészségügyi szektor számára

A hétfő esti Magyar Közlönyben közzétett határozat szerint a magyar kormány 41 milliárd forinttal növeli a gyógyító-megelőző kassza idei költségvetési kiadásait.

A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló törvény alapján a kormány döntése értelmében a gyógyító-megelőző ellátásokra szánt célelőirányzatokat 41 milliárd 26 millió 900 ezer forinttal emelik meg. A határozatot Pintér Sándor belügyminiszternek és Varga Mihály pénzügyminiszternek kell azonnali határidővel végrehajtaniuk.

Az Orbán Viktor által aláírt dokumentum emellett visszavon egy korábbi, három évvel ezelőtti határozatot, amely az állami fenntartásban lévő egészségügyi intézmények hűtés- és fűtéskorszerűsítési beruházásait érintette.

Ez a lépés nem jelent meglepetést, hiszen már korábban, két hónappal ezelőtt kiszivárgott információk alapján számítani lehetett arra, hogy a kormány konszolidálni fogja az állami kórházak tartozásállományát. Az első részlet kifizetéséről döntöttek áprilisban, és a tartozások felhalmozódásának üteme miatt szükségessé vált a további kormányzati beavatkozás.

A Magyar Államkincstár adatai szerint április végén az állami egészségügyi intézmények tartozása 58,8 milliárd forintot tett ki, míg február végén a kórházak adósságállománya meghaladta a 100 milliárd forintot. Tavaly év végén 130 milliárd forint volt a tartozás, ebből 90 milliárdot rendezett a kormány, de januárban már megint 83 milliárd felett volt a kórházak adósságállománya. A kormány áprilisban már megemelte az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátásra szánt idei keretét, amikor Varga Mihály pénzügyminiszternek 63 milliárd 439 millió 700 ezer forintot kellett előteremtenie.

Egy másik Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat szerint a kormány egyetért azzal, hogy a nevelőszülői hálózatot működtető fenntartók – a nevelőszülőnél elhelyezett gyermekek ellátására – több mint 2 milliárd forintot kapjanak. A pénzügyminiszternek kell gondoskodnia arról, hogy a pénz a Rezsivédelmi Alapból azonnal rendelkezésre álljon.

A kormány döntött a Központi Maradványelszámolási Alapból történő és fejezetek közötti és fejezeten belüli előirányzat-átcsoportosításról, a 2022. évi kötelezettségvállalással terhelt költségvetési maradványok felhasználásáról, kötelezettségvállalás engedélyezéséről. Varga Mihálynak 10-20 milliárdos tételeket kell azonnal átcsoportosítania.

A 24.hu szerint a 41 milliárd forintos emelés a kórházi adósságok rendezésére fog elmenni, de a pénz forrása egyelőre nem ismert, így úgy tűnik, hogy a költségvetési hiány nőhet meg ezzel az összeggel. A 2024-es költségvetést már tizenhatszor írták át, ami jelentős csökkenés a korábbi évek gyakorlatához képest, amikor a 2021-es költségvetést 85-ször, a 2022-eset pedig 60-szor módosították év közben.

Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász szerint, ha az intézmények nem kapnak pénzt és autonómiát, irreális elvárni tőlük a felelős gazdálkodást. 2023-ban havonta 3,7 milliárd forinttal nőtt a kórházak tartozása, míg 2024-ben ez az összeg már havi 15-20 milliárd. A szakértő szerint több probléma ért most össze: a béremelésekre költeni kell, miközben elszaladt az infláció és az energiaárak, eközben viszont a kormány 2018 óta nem emelt a szakellátás finanszírozásának alapdíjain.