Rakétatámadás ért egy teherhajót az Ádeni-öbölben

A jemeni húszik által indított rakétatámadás következtében kimenekítették a Verbena nevű teherhajó legénységét. A támadás során a hajó fedélzetén tűz keletkezett, amelyet nem tudtak eloltani, így a legénységnek át kellett szállnia egy másik kereskedelmi hajóra.

A Verbena ukrán tulajdonú és lengyel üzemeltetésű hajót csütörtökön két rakétával találták el, amelyeket a húszik indítottak Jemenből. A támadás következtében a fedélzeten tűz ütött ki, és a legénységnek vészjelzést kellett küldenie. Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szerint a hajó legénységét egy másik kereskedelmi hajó vette fel, miután a közelben lévő IRIN Jamaran nevű iráni fregatt nem reagált a vészjelzésre.

A Verbena kevesebb mint 24 órával a csütörtöki támadás előtt már elszenvedett egy másik rakétatámadást. A hajó jelenleg a Vörös-tengeren sodródik. A támadásban egy tengerész súlyosan megsérült, őt az amerikai erők kimenekítették.

November óta az Irán által támogatott húszik az Ádeni-öbölben és a Vörös-tengeren lévő hajókat veszik célba, mondván, hogy ezzel fejezik ki együttérzésüket a gázai palesztinokkal. Ezek a támadások, amelyek súlyosan megzavarják a tengeri kereskedelmet, az elmúlt napokban megszaporodtak.

Szerdán egy másik teherhajót, a Tutor nevű szénszállító hajót is megcéloztak, amelyet a húszik által ellenőrzött jemeni Hodeida kikötőváros közeléből indított rakéta talált el. A támadás következtében nagy szivárgás keletkezett, és a legénység elhagyta a hajót, amely szintén a Vörös-tengeren sodródik.