"Felfüggesztettük a forgatást, azonnal kórház, fülvarrás" - Egy oszlop levágta Nagy Zsolt fülét, sokkoló részletek a Kontroll forgatásáról

A Kontroll című film forgatásáról beszélt a Blikknek Badár Sándor, aki a film színészgárdájának tagjaként számos érdekességet osztott meg a 2000-es évek elején készült magyar kultfilm kulisszatitkairól.

Badár Sándor, aki a magyar humor egyik meghatározó alakja, a Kontroll forgatásának emlékeit idézte fel. Elmesélte, hogy már korábban jó barátságban volt a film rendezőjével, Antal Nimróddal, akivel a Biztosítás című diploma filmjében dolgoztak először együtt. A Kontroll demójának elkészítése 2000-ben történt, de a film forgatása több technikai és pénzügyi akadály miatt csak három évvel később kezdődött el. A BKV vezérigazgatója nem nézte jó szemmel a projektet, ami miatt felmerült, hogy a filmet esetleg nem Magyarországon vagy stúdióban veszik fel.

Badár Sándor elmondása szerint a forgatókönyv első benyomása egy konkrétum volt, egy sínfutás a Kisföldalattiban, ami elindította a történetet. Antal Nimród képes volt a legkisebb dologból is elképesztő történetet kialakítani, és a forgatókönyvet kockákban, rajzokban állította össze.

A közös munka során a rendező nagy teret hagyott az improvizációnak, így a színészeknek lehetőségük volt saját ötleteiket is belevinni a filmbe. Badár Sándor példaként említette a BKV ellenőrzés jelenetét Mucsival, amely teljes mértékben improvizáción alapult. A metróban történő forgatás nagyon fárasztó volt, hiszen a stáb nappal más munkákat is végzett, és csak éjszaka dolgozhattak a föld alatt.

A forgatás során több nehézség is adódott, például Nagy Zsolt egy oszlopnak ütközött, és a kiálló rész levágta a fülét, ami miatt azonnal kórházba kellett szállítani és felfüggeszteni a forgatást. A technikusok kreatív megoldásokkal oldották meg a problémákat, például kézzel hajtható vásznat használtak a vonat száguldásának illúziójához. Mucsi keze is eltört, ami további kihívást jelentett a stáb számára.

Badár Sándor büszke volt a film sikerére, amelyet Cannes-ban állva tapsolt meg a közönség. A színészgárdával való munka öröm volt számára, és a forgatás befejezése után is úgy érezte, hogy szívesen dolgozna még a projekten.