Portugália új ösvényt nyit a túlturizmus ellen

Portugália egyedülálló megközelítést alkalmaz a túlzott turistaforgalom problémájának kezelésére, egy hatalmas, körgyalogos túraútvonal létrehozásával, amely a kevésbé ismert helyszíneket is érinti.

Az elviselhetetlen turizmusdömping elleni küzdelemben több ország is különféle módszereket alkalmaz, de Portugália egy innovatív megoldást vezet be: a világ leghosszabb körkörös túraútvonalának megépítésével próbálja helyreállítani az egyensúlyt a turistalátványosságok terén.

A Palmilhar Portugal, vagyis Sétáló Portugália névre keresztelt útvonal hossza háromezer kilométer, és célja, hogy elterelje a turistákat a megszokott, népszerű helyszínekről, mint például Lisszabon vagy Algarve. Az Euronews információi szerint az útvonal 100 kevésbé ismert, de gyönyörű helyet fog átszelni az országban.

Bár nem ez lesz a világ leghosszabb túraútvonala, hiszen a kanadai Great Trail birtokolja ezt a címet 24 ezer kilométer hosszával, a Palmilhar Portugal lesz a világ leghosszabb körgyalogos útvonala, amely hosszúságában vetekszik a Canterbury és Róma közötti Via Francigena zarándokúttal.

A projekt költségvetése 3,5 millió euró, azaz körülbelül 1,380 milliárd forint, és az ígéretek szerint az útvonal túlnyomórészt aszfalt nélküli, gyalogosok által használt közterületeken fog végigvezetni. A Palmilhar Portugal nem csak gyalogosoknak, hanem kerékpárosoknak is használható lesz, és a tervek szerint akadálymentes szakaszokat is kialakítanak a mozgáskorlátozottak számára.