Musk és Trump szövetsége: közös tervek a láthatáron

Donald Trump korábbi amerikai elnök és Elon Musk, az X, a SpaceX és a Tesla vezére közötti kapcsolat egyre erősödik, és már a kormányzati szerepvállalás lehetősége is felmerült. Havonta többször is beszélgetnek, és Trump újraválasztása esetén tanácsadói pozíciót szánna neki, amely a határvédelem és a gazdaság kérdéseire is kiterjedne.

Musk és Trump már több alkalommal tárgyaltak a lehetséges elnöki tanácsadói pozícióról, de még nem született megállapodás a felek között. A milliárdos befektető, Nelson Peltz és Musk egy választási csalásokat megelőző adatközpontú projektbe is belevágnának, amely Trump 2020-as választási csalásra vonatkozó álláspontjával harmonizál.

A két üzletember emellett pénzügyi támogatást és ellenkampányt is ígér Trumpnak, céljuk, hogy befolyásos üzleti vezetőket győzzenek meg arról, hogy ne támogassák Joe Biden jelenlegi amerikai elnök újraválasztását. A csaláselleni projektről és a befolyásolási kampányról egy floridai, Palm Beach-i tengerparti birtokon beszéltek, ahol Musk 4 éves fia, X, Trump 18 éves fia, Barron és Peltz fia, Diesel is jelen volt.

Trump és Musk kapcsolata az utóbbi időben vált barátivá, havonta többször is beszélgetnek telefonon, és a társalgásuk leginkább a bevándorlás, a tudomány és a technológia viszonya, valamint az USA űrhadereje témáit érinti. Korábban még sértegették egymást, de az érdekeik és nézeteik közeledtek.

Musk korábban demokratákat is támogatott, de az utóbbi időben egyre konzervatívabb álláspontot képvisel, és többször is aggodalmát fejezte ki az ország jövőjével kapcsolatban. Nyilvánosan véleményt formált számos nemzetközi konfliktusról és a világot meghatározó főbb témákról, beleértve az ukrajnai orosz inváziót, a gázai konfliktust, a koronavírus elleni lezárásokat és a bevándorlást.

Musk már korábban is dolgozott Trump adminisztrációjában, de 2017-ben lemondott a tisztségeiről, miután nem értett egyet Trump döntésével, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. Brian Hughes, a Trump-kampány egyik szóvivője szerint Trump elnök az egyetlen, aki meghatározhatja, ki milyen szerepet tölt be az elnökségében. Musk a WSJ cikkére reagálva az X-en azt írta, hogy semmiféle megbeszélés nem történt arról, hogy milyen szerepet töltene be Trump potenciális elnökségében.

Musk cégei már így is részesülnek állami szerződésekben és támogatásokban, és a szabályozások módosítására irányuló törekvéseit egy kormányzati szerepkör megkönnyíthetné. A SpaceX a NASA és a Pentagon első számú magánszolgáltatója az eszközök Föld körüli pályára állításában, és a tanácsadói pozícióval még nagyobb befolyást szerezhetne a közszférában.

Musk arra kérte Trumpot, hogy legyen aktívabb az X-en, ahol egykor 88 millió követővel büszkélkedhetett. Trumpot a 2021-es capitoliumi zavargásokra felbujtó posztjai miatt kitiltották a Twitterről, de miután Musk megvette az azóta átkeresztelt közösségi oldalt, visszaengedte a volt elnököt. Trump azóta csak egyszer posztolt, mivel a saját, Truth Social elnevezésű platformjához ragaszkodik.

Musk és Peltz alapvetően nem Trump mellett kampányolnak, hanem Joe Biden ellen, és befolyásos amerikai üzleti élet tagjaival tartott találkozóikon erről beszélnek. Áprilisban Los Angelesben már sor került egy ilyen vacsorára, ahol többek között Peter Thiel, Steven Mnuchin és Rupert Murdoch is jelen volt. Hasonló összejöveteleket terveznek a továbbiakban is, a belépő fejenként 50 ezer dollár, amit a kampány javára ajánlanak fel.