Magyar Péter hamarosan bejelenti pártja EP-képviselőit

Tíz napon belül kiderül, kik képviselik majd a Tisza Pártot az Európai Parlamentben, miután lezajlanak a tárgyalások a Néppárttal és annak nemzeti delegációival. Magyar Péter vasárnap reggel egy titokzatos üzenetet posztolt, amely arra utalhat, hogy hamarosan bejelentik a párt EP-képviselőinek névsorát.

A Tisza Párt tizenkét jelöltje közül még nem döntötték el, hogy melyik hét képviselő foglalhat helyet az Európai Parlamentben. Magyar Péter szerint a döntés a következő tíz napban várható, a Néppárttal és a néppárti nemzeti delegációkkal folytatott tárgyalások eredményeképpen.

A Tisza Párt képviselői részt vesznek a keddi néppárti frakcióülésen, ahol eldőlhet, hogy csatlakozhatnak-e a legnagyobb EP-frakcióhoz. Ez a lépés különösen fontos lehet a párt számára, tekintettel arra, hogy a Néppárt nemrégiben elveszítette Hölvényi Györgyöt, aki elhagyta a frakciót.

Manfred Weber, aki Budapesten tárgyalt a múlt héten Magyar Péterrel, nyitottnak nevezte az ajtót a Tisza Párt előtt, de hangsúlyozta, hogy a csatlakozásról végül az Európai Néppárt frakciója fog dönteni. A felvételről a frakció kedden szavaz majd Brüsszelben.

A választások előtt Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője megjegyezte, hogy a Tisza Párt idővel a Néppárt teljes jogú tagja lehetne. Hegedűs szerint a Fidesz távozása után a Néppártnak szüksége van egy jelentős magyar tagpártra, és a Tisza Párt tagsága egyaránt előnyös lehetne mindkét fél számára. A mérsékelt, konzervatív szavazók számára ez egy fontos üzenet lehetne.

Magyar Péter a 444-nek adott válaszában jelezte, hogy pártja összesen hét mandátumot szerzett az Európai Parlamentben, és a képviselőiket főként az energetikai, a jogi, a mezőgazdasági, a környezetvédelmi és az egészségügyi szakbizottságokban szeretnék látni.

A Budai Várban készült közös csoportképen Magyar Péter a Tisza Párt európai parlamenti képviselő-jelöltjeit mutatta be, ahol a lista 11 szereplője látható, Dávid Dóra hiányában. Magyar a képhez fűzött kommentben jelezte, hogy "Nektek köszönhetően heten már EP-képviselők" lesznek.

Ami a fővárosi közgyűlést illeti, Magyar Péter a 444-nek válaszolva megosztotta azt is, hogy arról is később döntenek majd, hogy kik ülhetnek be ősszel a testületbe. Az önkormányzati választások végleges eredménye szerint a Fidesz és a Tisza Párt egyaránt tíz-tíz képviselőt küldhet a közgyűlésbe.

Magyar megjegyezte, hogy hétfőn Brüsszelbe repülnek, ahol részt vesznek a néppárti frakció ülésén és tárgyalásokat folytatnak a jövőbeni potenciális partnerekkel is. A 444 megkeresésére Magyar Péter megerősítette, hogy a Facebookon közzétett üzenetével, melyben "Mert kell egy csapat" szöveget írta, a Tisza Párt EP-képviselőinek hamarosan esedékes bejelentésére utalt.

Semjén Zsolt bejelentette, hogy abban az esetben, ha a Tisza Párt felvételt nyer a Néppártba, akkor a KDNP kilép a frakcióból.

Vasárnap este Magyar Péter egy újabb bejegyzésben jelezte, hogy fontos kérdésben kéri ki tábora véleményét, és a szavazást a Tisza Párt honlapján teszi majd közzé. A bejegyzés végén hozzátette: „Bárhogy is döntötök, én elfogadom”. Sokan úgy vélik, hogy Magyar saját EP-képviselőségéről fogja megkérdezni a táborát. Hétfőn indítja el a szavazást, amely arról fog szólni, hogy az Európai Parlamentbe menjen-e képviselőnek, vagy a Fővárosi Közgyűlésbe. A június 9-ei választáson Magyar vezette pártja EP- és fővárosi listáját is, így első helyen jutott be mindkét testületbe, de választania kell közöttük.