Koltai Lajos nehezen viseli Vecsei H. Miklós kihagyását a díjazottak közül

Koltai Lajos rendezőt büszkeség tölti el a Semmelweis filmjéért kapott elismerések miatt, de nehezen dolgozza fel, hogy Vecsei H. Miklós nem kapta meg a legjobb férfi főszereplő díját.

A Magyar Mozgókép Fesztivál díjátadóján a Semmelweis film több kategóriában is győzedelmeskedett, többek között a legjobb játékfilm, a legjobb rendező, a legjobb férfi és női mellékszereplő, valamint a legjobb zene és díszlet díját is elnyerte. Azonban Vecsei H. Miklós, a film főszereplője nem részesült elismerésben, a legjobb férfi főszereplő díját Bezerédi Zoltán vihette haza a Lefkovicsék gyászolnak című filmért.

Koltai Lajos a díjátadó után a Blikknek nyilatkozva elárulta, hogy bár a díjak örömet okoznak, Vecsei H. Miklós kihagyása fájdalmas számára. A rendező elmondta, hogy időre van szüksége, hogy ezt feldolgozza, de a színészeivel együtt már dolgoznak a helyzet rendezésén.

A Nemzet Művésze, aki a tavalyi díjátadón a zsűri elnöke volt, tisztában van azzal, hogy a zsűrik nem szoktak minden díjat egyetlen filmnek odaítélni. Koltai szerint a nagyobb díjak kiosztása után alkudozások kezdődnek a többi kategóriában, ami a Cannes-i Fesztiválon is hasonlóan zajlik.

A rendező többször is a színpadra lépett a díjátadón, nemcsak saját díjait vette át, hanem azokét is, akik nem tudtak megjelenni. Koltai a legjobb játékfilm díjának átvételekor nem magát, hanem a film szereplőit és stábtagjait méltatta, akiket a színpadra hívott és megköszönte nekik a közös munkát.