Kádár János gyermekkora és ifjúkora

Kádár János, a magyar történelem egyik meghatározó alakja, élete során 32 évet töltött a hatalom csúcsán, és nevével egy egész korszakot jelölünk. Nehéz gyermekkorát Csermanek Borbála édesanyja támogatásával vészelte át, aki mindent megtett fia taníttatásáért. Kádár édesapjával, Krezinger Jánossal, életében csak egyszer találkozott. A Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung 2020-as felméréséből kiderül, hogy Kádár megítélése még 30 évvel a rendszerváltás után is ellentétes, sokak számára az idő mindent megszépített.

Nehéz kezdetek

Csermanek Borbála, Kádár édesanyja, a felvidéki Ógyallán született szegény földműves családban, és 1911-ben, 27 évesen Fiuméban, a Villa Austriában dolgozott szobalányként. Itt ismerkedett meg Krezinger Jánossal, akivel rövid kapcsolatából született Kádár János. Kádár gyermekkorát nehéz körülmények között, anyja segítségével élte meg, aki minden lehetőséget megragadott, hogy fia tanulhasson.

Az iskolapadok és a tanulás fontossága

Kádár hatéves koráig Kapolyon élt, ahol Bálint Sándor és Bálint Imre fogadták be. Később anyja, aki Budapesten élt, magához vette és gondosan taníttatta. A Papnövelde utcai iskolában tanult, ahol a gazdagabb osztálytársai között érezhetően éles társadalmi különbségek voltak. A tanulás nem okozott neki gondot, bár kiemelkedő eredményeket nem ért el.

A családi élet próbatételei

Kádár életében több tragédia is érte. Öccse, Csermanek Jenő, aki később a kommunista mozgalom tagja lett, fiatalon, homályos körülmények között hunyt el. Édesanyja halála után Kádár egyedül maradt, hiszen mindvégig együtt laktak, és Borbála gondoskodott róla. Kádár csak édesanyja halála után házasodott meg.

A bohém ifjú

Kádár nem folytathatta gimnáziumi tanulmányait, így írógépműszerésznek tanult, de a szakmát nem szerette és hamarosan elhagyta. Bohém életet élt, piros nadrágot és festett bajuszt viselt, és a lányok társaságát élvezte. A munkásmozgalomba nem a fizikai munka, hanem a futball és a sakk révén kapcsolódott be. A munkás önképzőkörök hatására autodidakta munkásműveltséget szerzett, és József Attilával is találkozott. A hatalom éveiben összegyűjtött könyvtára négyezer-kétszáz kötetet számlált.

A sorozat következő részében Kádár János bekapcsolódásáról a munkásmozgalomba és az 1930-as évek eleji életéről olvashatunk.