Izrael taktikai szünetet hirdet a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg vasárnap bejelentette, hogy taktikai szünetet tart a Gázai övezet déli részén, hogy elősegítse a humanitárius segélyek beáramlását a palesztin területre. A szünet minden nap 8 órától 19 óráig tart, és az izraeli Kerem Shalom átkelőhelytől észak felé vezető útra korlátozódik, amely Gázát megosztja Izraellel.

A hadsereg közleménye szerint a döntést az ENSZ-szel és más nemzetközi szervezetekkel folytatott megbeszélések eredményeként hozták meg, célja pedig a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyek mennyiségének növelése. Az intézkedés további értesítésig érvényben marad.

Ez az intézkedés egy olyan időszakban jön, amikor a tűzszünetre vonatkozó remények a diplomáciai fronton meghiúsulni látszanak Izrael és a Hamász közötti ellentmondásos követelések miatt. Ezek a követelések kevés esélyt hagynak arra, hogy Joe Biden amerikai elnök által május végén bejelentett béketerv megvalósuljon.

A konfliktus súlyosságát jelzi, hogy szombaton az izraeli hadsereg nyolc katona halálát jelentette be a Gázai övezetben, ahol már több mint nyolc hónapja dúl a háború Izrael és a Hamász között. Izrael folyamatos nyomás alatt áll nemzetközi szervezetek és saját szövetségesei, köztük az Egyesült Államok részéről is, hogy tegyen valamit az egyre súlyosbodó gázai humanitárius válság ellen.

A Gázai övezet déli részén nincs tűzszünet, és Rafahban folytatódnak a harcok. Rafahból több százezer ember menekült el azóta, hogy az izraeli csapatok több mint egy hónapja behatoltak oda, majd izraeli tankok vették át az ellenőrzést az Egyiptommal közös rafahi átkelő gázai oldala felett.

A hadsereg lezárta a rafahi átkelőt, amelyen korábban a segélyek nagy része Gázába érkezett. Emiatt alig vagy egyáltalán nem oldható meg az így már 2,2 millió, éhínség, járványok és romok között tengődő lakosság elégséges ellátása.

Izrael szerint a rafahi műveletre azért van szükség, hogy kiszorítsák a Hamászt „utolsó nagy erődítményéből”. Izrael úgy véli, hogy a Hamász több ezer harcosa rejtőzik a városban, valamint potenciálisan többtucatnyi túszt is ott tartanak fogva.

Szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója azt mondta: a gázai lakosság jelentős része „katasztrofális éhínséggel és éhínséghez hasonló körülményekkel” néz szembe. A Gázába érkező segélyszállító teherautók száma továbbra is jóval kevesebb, mint amennyire az ügynökségek szerint szükség lenne.

Az ENSZ humanitárius szervezete, az OCHA jelentése szerint májusban a Gázába humanitárius segélyt szállító teherautók napi átlagos száma – az üzemanyagot nem számítva – 97 volt. Áprilisban ez a szám 169, márciusban pedig 139 volt. A háború október 7-i kitörése előtt naponta mintegy 500 segélyt szállító teherautó érkezett Gázába, amelyek üzemanyagot is szállítottak.

Az izraeli-palesztin háború 2023 október 7-én robbant ki, amikor rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből és fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre.