Abszolút telt ház van az idősotthonokban, minden második helyre vár valaki

A társadalom elöregedésével egyre több az ellátásra szoruló idős ember, az állami intézmények azonban nem bővülnek megfelelően, így az idősotthonokban minden második helyre vár valaki.

A Budapeti Corvinus Egyetem adjunktusa, Katona Noémi és a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet kutatója, Gábriel Dóra szerint Magyarországon az otthoni idősápolás helyzete kritikus. Az állami ellátási formák egyre kevésbé elérhetőek, ezért sokan kénytelenek vagy otthon, saját maguk megoldani az idősellátást, vagy piaci szolgáltásokhoz folyamodni, ami gyakran feketén történő házi ápoló alkalmazását jelenti.

A kutatók kiemelték, hogy a felső középosztály képes megengedni magának a házi ápolást, amely napi átlagban 12-15 ezer forintba kerül, és havi szinten jelentős összeget jelent. Emellett Katona Noémi rámutatott, hogy a várólisták hosszúak, de nincsenek pontos adatok arról, hogy hányan szorulnak ellátásra és hányan alkalmaznak házi ápolót.

Az idősotthonok kapacitásainak hiánya miatt a várólisták folyamatosan növekednek, és sokan évekig várnak, gyakran az elhalálozásukig, hogy bejuthassanak egy otthonba. Katona Noémi hangsúlyozta, hogy jelenleg minden második helyre vár valaki, vagy akár többen is, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

Az egyházi fenntartású intézmények csak kis mértékben tudják enyhíteni a helyzetet, míg a magasabb bérek miatt a gondozók gyakran külföldön vállalnak munkát, ami Magyarországon lényegében nem pótolható. Sokszor nem közvetítő cégeken keresztül találnak idősápolót a családok; hanem közösségi oldalak csoportjaiban vagy informális kapcsolatok révén.