Hankó Balázs kultúrával kapcsolatos elképzelései homályban maradtak

Bár a HírTV műsorvezetője többször is rákérdezett, Hankó Balázs, az új kulturális és innovációs miniszter nem árult el konkrétumokat kultúrával kapcsolatos terveiről. A miniszter általánosságokban beszélt a kultúra és az identitás kapcsolatáról, valamint a folytatandó és erősítendő egyetemi programokról.

Hankó Balázs, az új kulturális és innovációs miniszter a HírTV műsorvezetőjének kérdéseire válaszolva csak általános megjegyzéseket tett a kultúrával kapcsolatban, kijelentve, hogy a kultúra az identitásunkat és nemzetünket formálja, és ez a múltunkra épül. A miniszter szerint az egyetemek adják a jövőképet, és hangsúlyozta, hogy a családok, gyermekek szükségesek ehhez a jövőképhez.

Hankó említést tett arról is, hogy elődje, Csák János által elindított programokat kell folytatnia és néhol erősítenie. Beszélt a demográfiai problémákról, és hogy a kormány feladata, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen. Az egyetemi világ kapcsán megjegyezte, hogy 2030-ra a világ top 100-as egyetemei közé szeretnének kerülni, még a brüsszeli hátráltatások ellenére is.

A műsorvezető próbálkozásai ellenére nem sikerült különbséget tennie Hankó és elődje, Csák János programjai között. Hankó válaszaiban kiemelte, hogy az általa képviselt "új magyar modell" működik, és ezt kell tovább erősíteni.

A kultúra területén konkrét tervek helyett Hankó a magyarság és a nyelv fontosságát hangsúlyozta, és azt, hogy a kultúrát széles körben kell eljuttatni. Említést tett több, már működő programról, mint a Déryné, a Csoóri és a Petőfi programok, amelyek az identitás megerősítését szolgálják. A miniszter a múzeumok éjszakáját is példaként hozta fel, amely tavaly 380 ezer résztvevőt vonzott.