Fiatal magyar mágneshorgász legendás leletre bukkant

Egy fiatal magyar mágneshorgász, Tibor, legendává vált társai körében, miután egy II. világháborús géppisztolyt húzott ki a vízből. A fegyver, amely egy híd felrobbantása során sérülhetett meg, egy Pest-vármegyei helyszínen került elő, amelynek pontos helyét Tibor nem kívánja nyilvánosságra hozni, remélve, hogy további kincsek is lapulnak még a mederben.

Tibor elmondása szerint a mágneshorgászat során először nem is tudta, mi akadt a mágnesére. A géppisztolyból hiányzott az elsütőrész, és a lőszertárat befogadó rész is elmozdult az eredeti helyzetéből. A fiatalember utánajárt a környék történelmének és rájött, hogy a német csapatok visszavonulása során, a szovjetek elől menekülve, harcok dúltak a hídnál, amit a németek végül fel is robbantottak. Valószínűleg ebben az összecsapásban sérülhetett meg a most megtalált géppisztoly.

Tibor szerint a géppisztolyok ritkán kerülnek elő, ellentétben a pisztolyokkal, amelyek közül már többet is talált, köztük olyanokat, amelyek markolatába a Rákosi-címert vésték bele. A most előkerült géppisztolyt, mivel nem működőképes, nem kell hatóságoknál jelenteni, és értéke sem jelentős, így a megtaláló megtarthatja.

A mágneshorgászat során Tibor már lőszereket és gránátot is talált, ilyen esetekben azonnal a tűzszerészeket vagy a rendőrséget kell értesíteni, és a robbanóeszközhöz nem szabad hozzányúlni. A hobbihoz csak egy kötélre és egy mágnesre van szükség, bár a mágnes ára elérheti a 75 ezer forintot, és elméleti teherbírása mindkét oldalán 440 kg.

Az MP 40 géppisztolyt, amelyet Tibor kifogott, 1940-ben rendszeresítették a Harmadik Birodalom haderejénél. Először az ejtőernyősök használták, majd a sikerességének köszönhetően elterjedt a többi egységben is. A szövetséges katonák Schmeisser-géppisztolynak nevezték, mivel a tár Hugo Schmeisser licensze alapján készült, noha magát a géppisztolyt nem ő tervezte.