A világ legbarátságosabb nemzetei és az alvás fontossága

Egy friss felmérés szerint, amely a Big Five személyiségtesztet vette alapul, kiderült, mely nemzetek a legbarátságosabbak a világon, miközben egy másik kutatás az alvás fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Remitly digitális pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cég a Prolific viselkedéskutató platformmal közösen készített egy tanulmányt, amelyben mintegy háromezer résztvevőt kérdeztek meg 27 országból a barátságosságukra vonatkozóan. A turizmus.com cikke alapján a résztvevőknek a Big Five személyiségteszt „barátságosság” kategóriájára vonatkozó kérdéseket kellett megválaszolniuk.

A felmérés eredményei szerint a legmagasabb pontszámot a dél-afrikaiak szerezték meg, akiket a válaszadók melegszívűnek, vendégszeretőnek és rendkívül nyitottnak ítéltek meg. A görögök a második helyen végeztek, akiket a megkérdezettek kíváncsinak, idegenekkel szívesen beszélgetőnek, valamint régi és új barátaikat összehozó társasági lényeknek tartanak. A horvátok a harmadik helyet szerezték meg, akiket a tanulmány társaságkedvelőnek és nagyvonalúnak jellemez, akik hosszú beszélgetésekre szakítanak időt barátaikkal vagy akár idegenekkel.

A top5-be bekerült még a közösségi érzésükkel és vidám természetükkel kitűnő mexikóiak, valamint a vendégszerető svédek is. A kutatás szerint a magyarok a 24. helyen állnak a világ legbarátságosabb nemzeteinek listáján.

Az alvás fontosságát hangsúlyozza a Magyar Alvás Szövetség elnöke, G. Németh György, aki szerint az alvás alatt regenerálódnak idegsejtjeink, elraktározódnak a tanulási információk és a sejtek megújulása is végbemegy, mindez az egészségünk alapja. Európában a felnőttek 29,6 százalékának vannak alvási gondjai, míg Magyarországon ez a szám 40 százalék. Az alvás első nagyobb válsága a villanykörte feltalálásával kezdődött, amikor vége lett a természetes fény korszakának, és a mesterséges világosság felborította szervezetünk cirkadián ritmusát.

A Magyar Alvás Szövetség a második kötetét adja ki a Magyar Alváskönyvnek, amely értékes tanácsokat és tudományos értekezéseket tartalmaz az éjszakai pihenésről. Az alvásromlás már világjárvány, de a szövetség segít az alvást támogató technológiai fejlesztésekben és innovációkban is. Az alvásbarát termékek, mint például matracok, ágyak, szemvédők, füldugók és redőnyök, segíthetik a jó pihenést.

Az alvásbarát hotelek fókuszba állítják az alvást, és a "sleep friendly" minősítéssel látják el őket, ami Magyarországon is kezd elterjedni. Az alvás tanulható, és a Magyar Alvás Szövetség tréningeket szervez, ahol személyre szabott gyakorlatokkal lehet megtanulni aludni. Az okosórák és az okoseszközök segíthetnek az alvásminőség javításában és az optimális felébredésben.

Az alvás és a barátságosság egyaránt fontos tényezői az életminőségnek, és mindkettőre érdemes odafigyelnünk a mindennapokban.