Sok érvénytelen szavazat és szoros eredmény Sümegen

Elutasították a sümegi civil polgármesterjelölt, Kovács Mihály fellebbezését, aki a választások eredményével kapcsolatos több gyanús ügyre hivatkozva kifogásolta a szavazás érvényességét. Kovácsot csupán 11 szavazattal előzte meg a fideszes Végh László, miközben a városban rekordszámú, 114 érvénytelen szavazatot regisztráltak.

A választási eredményeket érintő kifogásokat egy kilenc oldalas beadványban foglalták össze, amelyben többek között olyan esetekre hivatkoztak, mint amikor egy választási delegált egy látássérültnek vélt szavazóval tartózkodott a fülkében, holott a szavazó nem volt látássérült. Emellett felmerült a lefizetés gyanúja, valamint az a probléma is, hogy mozgóurnás szavazás során néhány választó csak a megyei listára tudott voksolni.

A területi választási bizottság egyes esetekben nem látott jogsértést, más esetekben pedig úgy ítélte meg, hogy az esetleges jogsértések nem indokolják az újraszámlálás szükségességét. Néhány esetben elismerték a jogsértést, de ezek csak kevés szavazatot érintettek volna, így sem új választás kiírását, sem az újraszámlálást nem tartották indokoltnak. Az ítélet még nem jogerős, és Kovács Mihály, az Élhetőbb Városért Egyesület által indított jelölt, bejelentette, hogy a csapatával együtt három napon belül fellebbezni fognak a Kúrián.