Argentin és brazil elnök: a sors összehozza őket

Először találkoztak az argentin és a brazil elnök, de a G7-es csúcson kerülték egymást, noha korábban hevesen bírálták egymást.

Az olaszországi G7-es csúcson először került sor az argentin Javier Milei és a brazil Luiz Inacio Lula da Silva találkozójára. A két dél-amerikai ország vezetője, akik között fagyos a viszony Milei megválasztása óta, a csoportképen is távol maradt egymástól.

Lula, aki Milei ellenfelét támogatta a választásokon, és a libertárius kommunistának nevezte a brazil elnököt, a G7-csúcson a szélsőjobboldali vezetők demokráciára gyakorolt káros hatását kívánta hangsúlyozni. Ezzel szemben Milei a populizmus veszélyeire figyelmeztetett, és elítélte az abortuszt.

A Bloomberg beszámolója szerint, miközben más vezetők, mint például az indiai Narendra Modi, a kapcsolatépítésre törekedtek, a brazil és az argentin elnök kerülte a közvetlen találkozót, annak ellenére, hogy több ezer kilométert repültek, hogy részt vegyenek ugyanazon a csúcson.

Lula a G20 soros brazil elnökségének kulcsfontosságú céljait, mint például a szupergazdagokra kivetett globális adókat, a szociális programokat és az éghajlatváltozás elleni fellépést helyezte előtérbe. Emellett több kétoldalú találkozót is folytatott, többek között Emmanuel Macronnal, Giorgia Melonival, Olaf Scholzzal, Ursula Von der Leyennel és Narendra Modival, valamint találkozott Ferenc pápával is.

Milei, aki a jobboldali politikai hullámot lovagolva töltötte elnöksége első hónapjait, Olaszországban a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójával, Kristalina Georgievával tárgyalt, miközben Argentína új programról és esetleges újabb forrásokról tárgyalhatott a hitelezővel.

A két elnök legközelebb valószínűleg novemberben találkozik majd, amikor Lula a G20 vezetőit fogadja Rio de Janeiróban.