Tabuk nélkül: „Kurva nehéz vitatkozni egy haldoklóval”

A 6SZÍN-ben bemutatott Egy tökéletes nap című darab vastapsot kapott, amely örömet, fájdalmat, elismerést, szeretetet és együttérzést egyesített. A dráma Karsai Dániel alkotmányjogász életét mutatja be, aki az életvégi döntés jogáért küzd. A taps a színészeknek, az alkotóknak és magának Karsai Dánielnek szólt, aki kerekesszékben nézte végig az előadást.

Az előadás tabuk nélkül beszél az ALS tüneteiről és Karsai Dániel életéről, aki konfliktusokat él meg környezetével, és széles érzelmi skálán éli meg az életet. A darabban a betegséget Lőrinc Katalin táncművész alakítja, aki a főszereplő hátára csatolva jelenik meg, mint egy hátizsák. Karsai Dániel életében a szerelem is megjelenik, egy olyan lány személyében, aki nem ijed meg a betegségtől, és aki mellett Karsai is megállja a helyét. Az előadásban a betegség állandóan jelen van, és a kapcsolatot is megterheli.

A szerelmesek közötti konfliktus abból fakad, hogy a lány szeretné, ha Karsai beszélne a betegségéről, de ő nem akarja ezt nyilvánosságra hozni. A darabban mégis őszintén beszél minden nehézségről, miközben a Perfect Day című Lou Reed-számmal zárul. A színpad fölé nyúló tükörben látjuk, ahogy Karsai a betegséggel küzd, és a darab végén állva hal meg, fekete öves dzsúdzsucuban.

A nyilvánosság Karsai életének része lesz, ahogy a darabban is megjelenik: élete legkiszolgáltatottabb pillanataiban mikrofont és kamerát kap az arcába, és válaszolni kényszerül tolakodó kérdésekre. A közönség, köztük a nézőtéren ülő Karsai is, részt vesz ebben az élményben.

A darabban a betegség előrehaladását látjuk, a főhős küzdelmeit a testével és környezetével, valamint a politikai harcot az életvégi döntés jogáért. Gyabronka József több szereplőt alakít, és a darabban részt veszünk egy nyilvános fórumon is, ahol a haláltól való félelemről kérdezik a közönséget.

A darabban Karsai öccsét Nagy Márk, az ápolóját Török-Illyés Orsolya alakítja, akik közt élettársi kapcsolat alakul ki. ALS, a betegség, tánc formájában jelenik meg, és Karsai a végére békét köt vele.

Karsai Dániel részt vett a darab írásában, és a bemutatón is jelen volt, ahol a közönség szeretetét érezhette. Az előadás irodalmi előképeket követ, mint Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című műve, vagy Nádas Péter Saját halál című könyve. Az Egy tökéletes nap az irodalmi érték és a bulvár közötti egyensúlyt találja meg, és a darab végén Karsai Dániel bebizonyítja, hogy a legkilátástalanabb helyzetekben sem szabad feladni.