Színházi balesetek megelőzése: szakértők javaslatai

Nemrégiben több súlyos színpadi baleset is történt, amelyek felvetik a színházi biztonság kérdését. Szakemberek szerint szükség lenne egy egységes, írott szabályrendszerre és arra, hogy a színészek merjenek nemet mondani veszélyes helyzetekben.

Néhány hónap alatt több színész is megsérült színpadi balesetekben, ami sokkolta a közönséget. Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó tavaly novemberben, Jegercsik Csaba pedig nemrégiben szenvedett balesetet. Németh Kristóf, a Fórum Színház igazgatója szerint a színházi biztonság terén elmaradásban vagyunk, és a színművészeti egyetemen is oktatni kellene a színpadi biztonságot. Emellett fontosnak tartja, hogy a színészek ismerjék és vállalják felelősségüket, és képesek legyenek nemet mondani, ha szükséges.

Savanyu Gergely, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a színházak gyárszerű működése is problémát jelent. A színészek gyakran csak rövid idővel a bemutató előtt találkoznak a díszlettel és jelmezzel, ami nem teszi lehetővé a biztonságos próbákat. A kőszínházak esetében bár van általános felelősségbiztosítás, de külön baleset-biztosításra is szükség lenne veszélyes produkciók esetén.

Stefanik Sándor, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének tagja és a Szegedi Nemzeti Színház főügyelője szerint részletes szabályozásra lenne szükség a színészek röptetésére vagy magasban való szerepeltetésére. A nézők ma már filmhez hasonló élményt várnak a színháztól, ami drága lehet, és ezért előfordulhat, hogy a biztonságon spórolnak.

Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója szerint minden színház egyéni felelőssége a munka- és balesetvédelmi előírások betartása és betartatása. Elmondása szerint minden premier előtt oktatásokat tartanak, és az ügyelők, műszaki vezetők rendszeresen ellenőrzik a színpadot és a díszletet.