Bulgáriában párhuzamos választások zajlottak

Bulgáriában az európai parlamenti és az országgyűlési választásokat egyidejűleg rendezték meg, ahol a korábbi miniszterelnök, Bojko Boriszov vezette GERB párt győzelmét hozták. A politikai helyzet azonban továbbra is bizonytalan maradhat, mivel a GERB-nek kétes koalíciós partnerekkel kell együttműködnie, miközben a szélsőjobb erői erősödnek.

A választásokat követően a GERB-nek nehéz koalíciós tárgyalásokra kell készülnie, mivel a bolgár politikai életben a stabilitás még mindig várat magára. A GERB mellett a DPSZ (Mozgalom az Igazságért és Szabadságért) és a PP-DB (Folytassuk a változást és a Demokratikus Bulgária) koalíciója, valamint a szélsőjobboldali Újjászületés (Vazrazsdane) párt is jelentős eredményeket ért el. A PP-DB koalíciója azonban nem volt elég erős ahhoz, hogy tartós sikereket érjen el, és vezetőjük, Hriszto Ivanov a választások után lemondott.

A bolgár politikai elit képtelensége a stabil kormányzásra vezetett a hatodik általános választás szükségességéhez három éven belül. A GERB és a PP-DB koalíciója ugyan megállapodott a rotációs alapon történő kormányzásban, de a megállapodás nem valósult meg, és az előrehozott választásokat Bojko Boriszov döntése eredményezte.

A választásokon a GERB 24-25 százalékos eredménnyel győzött, míg a DPSZ a második, a PP-DB a harmadik, az Újjászületés pedig a negyedik helyen végzett. Az új, még radikálisabb Velicsie párt is bejutott a parlamentbe, ami aggodalmat keltett a politikai erők körében.

A GERB-nek valószínűleg a DPSZ-vel kell koalíciót alkotnia, annak ellenére, hogy a DPSZ vezetői, Ahmed Dogan és Deljan Peevszki ellen gazdasági visszaélések miatt Törökországban és más országokban is szankciók vannak érvényben. Peevszki jelenleg Amerika-barát politikai álláspontot képvisel.

A GERB mellett a koalícióba a legpopulistább bolgár párt, az ITN (Van Ilyen Nép) is bekerülhet, amely korábban a GERB ellen tüntetett, de az utóbbi időben közeledett hozzájuk. Az ITN bevonása azonban további bizonytalanságot jelenthet a kormányzásban.