Avicii apja: Minden percben hiányzik a fiam, de néha haragszom, amiért elhagyott minket

A világ egyik legnépszerűbb DJ-je, Tim Bergling, ismertebb nevén Avicii, 2018 áprilisában hunyt el 28 éves korában. Apja, Klas Bergling a BBC-nek adott interjúban osztotta meg érzéseit fiával kapcsolatban, és egy új fotóalbumról is beszélt, amely Avicii magánéletébe enged betekintést.

Tim Bergling, aki Avicii művésznevet használta, egy ománi hotelszobában vetett véget az életének. Apja, Klas Bergling a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy fia még mindig állandó része az életüknek, és hogy minden nap beszél hozzá, bár néha haragot érez amiatt, hogy elhagyta őket.

A svéd DJ, aki 1989-ben született, először azzal szerzett hírnevet, hogy stockholmi hálószobájából feltöltött zenéi nagy népszerűségre tettek szert zenei honlapokon. Később olyan neves előadókkal és együttesekkel dolgozott együtt, mint Madonna és a Coldplay, és a világ egyik legjobban fizetett DJ-jévé vált.

Avicii hagyatékát szülei kezelik, akik már szerveztek emlékkoncertet, és Stockholmban egy múzeumot is nyitottak a tiszteletére. A most megjelenő új fotóalbum célja, hogy a rajongók megismerhessék Avicii-t a színpadi fények mögött, és láthassák, milyen volt az élete a reflektorfényen kívül.

Klas Bergling szeretné, ha az emberek Avicii hírnevén túl is megismernék Timet, és a 2019-ben az emlékére létrehozott Tim Bergling Alapítványon keresztül megnyissa a beszélgetést a fiatalok mentális egészségügyi válságáról. A családja által kiadott képeskönyv Tim gyermekkorától a szupersztár életéig összeállított képeket tartalmaz, és a posztumusz albumának is a Tim nevet adták, hogy tisztelegjenek öröksége előtt.

A rajongók még mindig mély kapcsolatot ápolnak a zenésszel, amely a rajongói levelek ezreiből is látszódik. Klas szerint Tim rengeteget jelentett a fiataloknak, a zenéje, a dalszövegei és maga a személyisége is egyaránt. Egy rajongó szerint Tim közvetlensége volt az, amivel sok fiatal azonosulni tudott.

Az ezredfordulós csillag

Tim az ezredfordulós módszerrel, a számok online közzétételével szerzett hírnevet. Az Avicii nevet 2008-ban vette fel, ami a buddhista pokol legalsó szintjére utal. A BBC Radio 1 rövid időre leszerződtette, miután megnyert egy tehetségkutató versenyt, majd a fórumán közzétett posztjaival felkeltette DJ Laidback Luke figyelmét.

Tim azonban már fiatal kora óta szorongással küzdött, gyakran voltak katasztrofális gondolatai, és attól félt, hogy rákos. A kannabiszhasználat az őrülettől, a távolságtartástól és a derealizációtól való félelemhez vezetett. Klas úgy emlékszik, hogy Timet kamaszkorában intenzív „identitáskérdések” foglalkoztatták. Néhány pszichológussal való találkozás után jobban érezte magát, az utazás azonban súlyosbította a szorongását.

Egy szöveges üzenet Tim 2021-es életrajzában feltárta Klas aggodalmait: „Szia Tim, remélem, hogy az inspirációd elég lesz ehhez a hatalmas turnéhoz, mindennapos koncertekkel. Az embernek szüksége van egy kis szünetre és lélegzetvételre, de ez a te döntésed. Puszi, ölelés, a te öreged.”

Idegeinek csillapítására Tim az alkoholhoz fordult, ami a függőség egyre növekedéséhez vezetett. Tim egészségügyi problémái egybeestek a (most már Grammy-jelölt) kereskedelmi sikerével. True című debütáló albuma, amely a country hangzást vezette be, olyan slágereket hozott, mint a Wake Me Up és a Hey Brother.

2015-re mentális állapota megromlott, tablettákkal való visszaéléssel, dühkitörésekkel és kiszámíthatatlan viselkedéssel küzdött. Bár azt ígérte, hogy második albuma, a Stories lesz a legjobbja, küzdelmei késésekhez, színpadi nihilizmushoz és paparazzókkal való összetűzésekhez vezettek.

Azon a nyáron Klas és a menedzsmentje tudta, hogy valamit tenni kell. Egy terapeutával közösen egy beavatkozást terveztek Ibizán. Egy Times-interjúban az apa azt mondta, úgy érzi, elárulta a fiát.

Az 50 éves terv

A veszteségnek ez a zűrzavara rávilágít az öngyilkosságnak a hátramaradottakra és a közvetlen áldozatokra gyakorolt egyetemes hatására. Az alapítvány finanszírozása támogatta Svédország új nemzeti öngyilkosság-megelőzési forródrótját, a kormány pedig az öngyilkosságok jobb kivizsgálását célzó jogszabályon dolgozik. Ez része Klas 50 éves tervének, hogy megszilárdítsa fia örökségét.

Egy tiszteletére rendezett koncerten Klas megígérte, hogy az öngyilkosságot a politikai napirendre tűzi. „Megpróbáltunk minél több fiatalt és politikust is odacsalogatni” – emlékszik vissza Klas.

Az egyik leghatásosabb pillanat az volt, amikor egy nagy csoport olyan szülő jött fel a színpadra, akik öngyilkosság miatt vesztették el a gyermeküket. Ez egy nagyon erős pillanat volt.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.