Ilaria Salis hazatérése Olaszországba

A budapesti utcai támadások miatt megvádolt antifa aktivista, Ilaria Salis szombaton érkezett haza Olaszországba, miután kiengedték a budapesti házi őrizetből és európai parlamenti mandátumot szerzett.

Ilaria Salis, akit a budapesti utcai támadások elsőrendű vádlottjaként tartottak számon, autóval tért vissza Monzába, szülei otthonába. A kamerák kereszttüzében tett megérkezése után most új fejezet kezdődhet életében, hiszen a múlt vasárnap európai parlamenti képviselővé választották.

Salis tavaly február óta volt letartóztatásban Budapesten, de május 23-án kiengedték a börtönből és bűnügyi felügyelet alá helyezték. Az olasz Zöldek és Baloldaliak Szövetsége (AVS) jelölte őt EP-képviselőnek, és a választáson 175 ezer szavazatot kapva mandátumot szerzett. Pénteken pedig eltávolították róla az elektromos nyomkövetőt, így elhagyhatta a házi őrizet helyét.

Az EP-képviselői mentelmi jog miatt a Fővárosi Törvényszék felfüggesztette Salis elleni büntetőeljárást. Az Európai Parlament elnökéhez fordulnak, hogy döntsenek a mentelmi jog felfüggesztéséről, ami nélkül nem folytatható az eljárás.

A magyar ügyészség szerint Salis részt vett a tavalyi budapesti utcai támadásokban, amikor is külföldi antifasiszta aktivisták támadtak meg olyan járókelőket, akiket a kitörés napi neonáci rendezvény résztvevőinek vélték. Salist két esetben társtettesként, egy esetben pedig bűnsegédként vádolják életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével.