Ambrus Attila: A bíróságon még a macskától is elnézést kértem

Megjelent Ambrus Attila, azaz a Viszkis soron következő könyve, az Állj talpra!, amelyet Karizs Tamással közösen írtak. A kötet szentendrei bemutatóján az Index is ott lehetett, ahol Ambrus és Karizs beszélt a könyv elkészültéről és a volt bankrablóval szembeni előítéletekről.

Ambrus Attilát, a 90-es évek hírhedt bankrablóját, aki a Viszkis becenevet a rablások előtti whiskyfogyasztásáról kapta, nem kell bemutatni. Társát egyik akciójuk során elfogták, aki lebuktatta őt, és a hatóságok a magyar-román határon fogták el. Az előzetes letartóztatásból való szökése után újabb rablásokat hajtott végre, de egy elhagyott telefonkártya révén nyomára bukkantak, és 2002-ben tizenhét év fegyházbüntetésre ítélték, amelyből jó magaviselete miatt korábban szabadulhatott. A börtönben képesítést szerzett, és kiszabadulása után keramikusként kezdett dolgozni.

Az Állj talpra! könyv bemutatóján Karizs Tamás elmondta, hogy a közös munka során megtalálták a közös hangot Ambrussal, és reméli, hogy a könyv olvasása közben az emberek hallani fogják Attila hangját és érzik majd a benne maradt humort.

Ambrus Attila a bemutatón kiemelte, hogy gyerekkora alapján szinte kódolva volt arra, hogy rossz úton induljon el, de nem szeretné ezt felmentésként használni. Nem büszke a múltjára, és sokaknak kért már bocsánatot, de vannak, akik még mindig neheztelnek rá.

Az Indexszel folytatott beszélgetés során Ambrus többek között arról beszélt, hogy az új könyv ötlete a gyerekei jövője miatt jött, és hogy a kötetnek társadalmi üzenete van. Emellett beszélt arról is, hogy a magyar állam mennyiben segíti a börtönből szabadult rabok visszailleszkedését, és hogy a társadalomba való visszailleszkedés még mindig nem zökkenőmentes számára.

Ambrus elmondta, hogy a börtönévek legnagyobb tanulsága az volt számára, hogy rájött: a döntéseket ő hozta meg, és neki kell viselnie azok következményeit. Hozzátette, hogy a gyerekekkel való kapcsolatában is igyekszik hiteles és következetes lenni, és pozitív mintát mutatni számukra.

A könyv írása során Ambrus szerint sikerült kibogozni néhány múltbéli szálat, amelyek közvetve vezethettek a bűnös útra tévedéséhez. Azt is hozzátette, hogy még mindig van mit elmondania a történetéről, és hogy a jövőben talán újabb könyv születhet a gyereknevelés kihívásairól.

(Borítókép: Ambrus Attila 2024. június 11-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)