Tony Blair győzelmét is felülmúlhatja a brit munkáspárt győzelme

A jövő hónapban esedékes nagy-britanniai parlamenti választásokon a Labour Munkáspárt akár 70 százalékos többséget is szerezhet az alsóházban, ami felülmúlhatja Tony Blair egykori győzelmét.

A Munkáspárt a július 4-re kiírt választásokon a Survation közvélemény-kutató cég felmérései szerint 456 képviselői mandátumot szerezhet, ami 262 fős többséget jelentene az összes többi frakció együttes várható létszámához képest. Sir Keir Starmer vezetésével a Munkáspárt így 70 százalékos többséggel ülhetne az alsóházban.

A felmérés alapján a Labour sikerének mértéke meghaladhatja Tony Blair 1997-es győzelmét, amikor a párt 418 tagú frakcióval és 179 fős többséggel alakíthatott kormányt. A Konzervatív Párt ezzel szemben jelentős visszaesést szenvedhetne, létszámuk a 2019-es választáson elnyert 348-ról mindössze 72 főre csökkenhet, ami a 1906-os választások óta a legrosszabb eredményük lenne.

Boris Johnson volt miniszterelnök szerint a Munkáspárt „őrült többséggel” néz szembe, és Sir Keir Starmer szupertöbbsége veszélyes lenne, „a történelem legkevésbé megérdemelt választási győzelméhez” vezetne. Johnson azokat a volt képviselőket támogatja, akik hűségesek voltak hozzá, és a The Telegraph-nak nyilatkozó forrás szerint minden konzervatív képviselő digitális támogatást kap tőle, aki kéri.