A Fortenova mezőgazdasági részlegének eladása

A Podravka élelmiszer- és gyógyszergyártó kötelező érvényű ajánlatot tett a Fortenova csoport mezőgazdasági részlegére, amely Horvátországban jelentős szerepet tölt be a munkaadók és élelmiszer-előállítók között.

A Podravka, amely egy horvát élelmiszer- és gyógyszergyártó vállalat, kötelező érvényű ajánlatot tett a Fortenova csoport mezőgazdasági részlegére. Az ajánlatot 2024. június 14-én nyújtották be, az átvilágítási folyamat lezárását követően, azonban az ajánlat értékét nem hozták nyilvánosságra.

A Fortenova, mely korábban Agrokor néven volt ismert, Horvátország legnagyobb kiskereskedője és jelentős élelmiszer-előállítója. A mezőgazdasági részleghez olyan vállalatok tartoznak, mint a Belje húsipari termelő, a Zvijezda étolajgyártó, valamint több élelmiszertermelő, köztük a PIK Vinkovci, Vupik, Agrolaguna és PIK Vrbovec.

A Fortenova csoport korábban több nem kötelező érvényű ajánlatot is kapott a mezőgazdasági üzletágára. Ekkor a horvát sajtóban felmerült Mészáros Lőrinc és Jellinek Dániel neve is, mint potenciális érdeklődők.

A vállalatcsoport az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtott végre mezőgazdasági egységében, amelyek közül kiemelkedik a mezőgazdasági gépek több mint 60 millió eurós megújítása.

A Fortenova Group MidCo B.V. holland holdingtársaság, amely a Fortenovát teljes egészében birtokolja, most Pavao Vujnovac horvát üzletember kizárólagos irányítása alá került, miután az Európai Bizottság jóváhagyta az irányítási változást.

A csoport 2022-es pénzügyi eredményei 5,2 milliárd eurót meghaladó nettó konszolidált árbevételt, több mint 300 millió eurós korrigált EBITDA-t és 1,1 milliárd eurós nettó adósságot mutattak.

A Podravka részvényei a zágrábi tőzsdén pénteken napközben 0,97 százalékos csökkenéssel, 153 eurónál alacsonyabb szinten kereskedtek.

: Seenews