A Minneapolisi Fed-elnök szerint még korai lenne a kamatcsökkentés

Neel Kashkari, a Minneapolisi Szövetségi Tartalékbank elnöke nem látja indokoltnak a kamatcsökkentést az amerikai gazdaság jelenlegi helyzetében, annak ellenére, hogy a gazdaság lassulásának jelei mutatkoznak.

A CBS "Face the Nation" című műsorában vasárnap adott interjúban Kashkari elmondta, hogy noha az amerikai gazdaság "nagy nyomás alatt áll", és bizonyos jelek a lassulásra utalnak, mégsem érkezett el az ideje a kamatok csökkentésének. A jegybankok, mint például az amerikai Fed, a magasabb kamatokkal próbálják megfékezni az inflációt, mivel ezáltal drágábbá válik a hitelfelvétel, ami visszafoghatja a fogyasztást és a beruházásokat.

Kashkari hangsúlyozta, hogy bár vannak jelek a gazdaság lehűlésére, az infláció még mindig meghaladja a Fed által kitűzött 2%-os célt. Különösen a lakáspiac helyzete érinti érzékenyen az amerikaiakat, ahol a magas hitelköltségek miatt sokan nehezen jutnak saját otthonhoz. A Minneapolisi Fed-elnök szerint egy esetleges kamatcsökkentés ebben a helyzetben többet árthatna, mint használna.

Ez azzal magyarázható, hogy ha olcsóbb lenne a hitelfelvétel, többen próbálnának lakást vásárolni, ami növelné a keresletet anélkül, hogy a kínálat bővülne, vagyis több ház épülne.