Hiába kormányoznak 14 éve, ilyen nagy bajban még sosem voltak a konzervatívok

Miközben Rishi Sunak brit miniszterelnök próbálja megőrizni pozícióját, egyre többen követelik lemondását a választások előtt. A Konzervatív Párt támogatottsága egy kutatás szerint a harmadik helyre csúszott, ami jelentős visszaesés a korábbiakhoz képest.

Július 4-én kerül sor az Egyesült Királyság parlamenti választásaira, ahol a 14 éve hatalmon lévő Konzervatív Párt, másnéven toryk, valószínűleg ellenzékbe kényszerülnek. Rishi Sunak vezette párt a belső konfliktusok és a kedvezőtlen közvélemény-kutatási eredmények ellenére igyekszik menteni a menthetőt. Sunak a múlt heti vitagyőzelme után lendületet remélt, de helyette több botrányba keveredett, és a kormányprogram bemutatása sem hozta meg a várt fordulatot.

A Konzervatív Párt programját a Silverstone autóverseny-pályán mutatták be, amely Tiszta terv, merész megoldás, biztos jövő címmel 17 fejezeten keresztül foglalja össze a párt ígéreteit. A fő fókusz az illegális migráció visszaszorítása, a családok támogatása és az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése. A programban szerepel a lakhatási válság megoldása és a lakásépítési tervek is, de a korábbi kormányok idején bekövetkezett változásokat nem veszik figyelembe teljes mértékben.

Sunak ígéretet tett a Ruandába szánt deportációk növelésére, a képzett munkaerő bevándorlásának korlátozására, miközben a brit gazdaság munkaerőhiányát jelenleg is bevándorlók látják el. A programban az adócsökkentés mellett érvel, állítva, hogy a Konzervatív Párt mindig csökkenti az adókat, míg a Munkáspárt emelné azokat.

Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője, más stratégiát követ. Pártja a közvélemény-kutatásokat vezeti, és a The City több cége is támogatja őket. A Munkáspárt programja az oktatás és az egészségügy fejlesztésére összpontosít, és bár adóemelést nem terveznek, a rendszerben lévő lyukakat és az adóelkerüléseket szeretnék megszüntetni. Starmer szerint a vagyonteremtés lesz kormányának elsőszámú célja.

A YouGov legutóbbi kutatása szerint a Munkáspárt közel 20 százalékpontos előnnyel indul a választásokon, míg a Konzervatív Pártot már megelőzte a Nigel Farage vezette Reform UK. Farage a kutatás megjelenése után követelte, hogy a következő vitában ő álljon szemben Starmerrel. A brit választási rendszer sajátosságai miatt azonban a Konzervatív Pártnak továbbra is jó esélyei vannak a körzeti mandátumok megszerzésére, bár egyes kutatások szerint a tory és a Reform-szimpatizánsok egy része együttműködést szeretne a két párt között.