Viharos időjárás várható: felhőszakadás és jégeső is érkezhet

A mai nap folyamán az ország nyugati részén megnövekedett felhőzet mellett záporok, zivatarok kíséretében felhőszakadás-szerű csapadék, viharos szél és apróbb szemű jég várható. A HungaroMet előrejelzése szerint a nap első felében még derült időre számíthatunk, azonban késő délutántól, estétől északnyugaton elszórtan alakulhatnak ki záporok és zivatarok, amelyeket felhőszakadás-szerű csapadék, viharos (60-70 km/h) széllökés és apróbb szemű jég (1 cm alatti átmérő) kísérhet. A hőmérséklet délután 25 és 30, késő este 18 és 23 fok között alakul.

A felmelegedés erősödik, helyenként akár 30 Celsius-fokot is mérhetünk ma. A meteoklinika.hu figyelmeztetése szerint keleten a keringési panaszok és kopásos ízületi bántalmak is jelentkezhetnek, valamint az alvásproblémák is gyakoriak lehetnek a meleg miatt. A napos déli órákban a bőrvédelem nélküli tartózkodás nem javasolt, és az allergiások számára a pázsitfűfélék, valamint a csalánfélék intenzív tüneteket okozhatnak. A balesetveszély mértéke közepes.

A szombati napra hat északnyugati megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést a HungaroMet, míg vasárnap a Tiszántúl helyett az ország 8 északkeleti megyéjére, többek között Budapesten, Debrecenben és Miskolcon is zivatarokra kell számítani. A Kiderül.hu előrejelzése szerint szombaton a reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet: kora délutánig nem lesz csapadék, majd a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek.

Az Időkép szerint a jövő hét folyamán már elkezd emelkedni a hőmérséklet az országban, ami pénteken a 37 fokot is elérheti Budapesten.