Káros anyagok az AliExpress és a Temu termékeiben

Kozmetikumokban és játékokban találtak veszélyes anyagokat, mint például kátrányt, ólmot és rákkeltő krómot; az ellenőrzött termékek közel harmada nem felelt meg a biztonsági előírásoknak.

A Koreai Fogyasztóvédelmi Ügynökség jelentése szerint kínai és szingapúri cégek által gyártott termékekben mutattak ki egészségre káros anyagokat. Az AliExpress, a Temu és a Qoo10 online kereskedelmi platformokon értékesített termékek közül 88-at vizsgáltak, és ezek közül 27 nem felelt meg a dél-koreai biztonsági előírásoknak.

A vizsgált 40 kozmetikai termék közül 7 tartalmazott káros anyagokat, mint a kátrány, ólom és rákkeltő króm. A gyermekeknek szánt 28 vízi játék közül 11-ben találtak veszélyes ftalát lágyítószert, nehézfémeket és tartósítószereket.

Különösen aggasztó, hogy a Temu által értékesített gumigyűrűkben a megengedettnél 295-ször több ftalát lágyítószert, valamint 3,2-szer több kadmiumot találtak. Az AliExpress által kínált 40 színű szemfesték palettában pedig a megengedettnél 65-ször több ólmot mutattak ki.

A ftalát lágyítószerek nemcsak hogy meddőséget okozhatnak, de irritálhatják a szemet és a bőrt is. A vizsgálat során a biciklis bukósisakok is górcső alá kerültek, ahol a 10 vizsgált termékből 9 nem felelt meg a helyi ütéscsillapítási szabványoknak.

Az AliExpress és a Temu a Fair Trade Commission szervezettel kötött önkéntes megállapodás alapján már leállította a mérgező anyagokat tartalmazó termékek értékesítését. A Qoo10 szintén felfüggesztette az érintett termékek forgalmazását, a dél-koreai versenyhatóság, a KCA ajánlására.

Az AliExpress felhasználóinak száma Dél-Koreában az elmúlt két évben több mint kétszeresére nőtt, elérve a 8,87 milliót, míg a Temu felhasználói köre 8,29 millióra bővült.