200 év után visszatérnek a vadlovak

Körülbelül 200 év távollét után a Przewalski-lovak, a világ utolsó vadlovainak egy csoportja, visszatértek szülőföldjére, Kazahsztán sztyeppéire. A hét lovat, köztük négy kancát Berlinből és egy mént két kancával együtt Prágából, a cseh légierő repülőgépén szállították a közép-ázsiai országba.

A Przewalski-lovak egykor a Közép-Ázsiai hatalmas sztyeppei legelőin éltek, és itt kezdődött el körülbelül 5500 évvel ezelőtt a lovak háziasítása. Az európai keresztezések előtti közel 2 ezer évvel már meglovagolták és megfejték őket Észak-Kazahsztánban. Azonban a természetbe való túlzott beavatkozás, mint például a vadászat és az útépítés, majdnem a kihalás szélére sodorta a fajt az 1960-as évek végére.

Filip Mašek, a prágai állatkert szóvivője szerint ezek a lovak az egyetlen megmaradt vadlovak a világon, mivel a musztángok már csak háziasított lovak, amelyek később elvadultak.

A lovak hazaszállítása 30 órás repülőutat jelentett számukra. Mašek elmondása szerint a prágai állatkertből történő visszaszállításuk hozzájárul a biológiai sokféleség növeléséhez a régióban. A lovak a trágyájukban magvakat terjesztenek, és amikor kiássák a növényeket, segítenek a víznek lejutni a talajba.

A prágai állatkert 2011-ben már részt vett a Przewalski-lovak mongóliai visszatelepítésében, amely projekt kilenc lószárnyat érintett és 2019-ig tartott, elősegítve a populáció stabilizálódását. Jelenleg mintegy 1500 vadló él Mongóliában.

A következő öt évben összesen 40 lovat terveznek Közép-Kazahsztánba szállítani. A visszatelepítés első szakaszában a kazah kormány erdészeti és vadvilági bizottsága, a prágai állatkert, a Tierpark Berlin állatkert, a Frankfurti Állatkerti Társaság és a Kazahsztáni Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület vett részt.