Ukrán férfit mentettek ki a Tiszából: eljárás indult ellene

Ukrán férfit mentettek ki a Tiszából a román határőrök, aki Romániába próbált szökni, de elfogyott az ereje. A máramarosszigeti regionális felügyelőség szombaton közölte, hogy az eset péntek este történt a román-ukrán határ szaraszói szakaszán, ahol a Tisza képezi a határt.

A 31 éves ukrán állampolgár kimerültsége miatt nem tudott volna önerőből átúszni a romániai oldalra. Egy helyi lakos értesítette a szaraszói határőröket, hogy a folyóban egy láthatóan kimerült férfi segítségért kiáltozik. A határőrök csörlős kötél segítségével mentették ki a férfit a romániai oldalra.

Az ukrán férfi menedékjogért folyamodott a román államhoz, és ügyében illegális határátlépés miatt eljárás indult. Az ukrajnai háború kitörése óta a máramarosi határrendészek hetente segítenek olyan ukrán férfiakon, akik a sorozás elől próbálnak Romániába szökni.

Egy korábbi jelentés szerint május közepéig 19 ukrán állampolgárt találtak holtan Romániában, 11-et a Tisza romániai oldalán, 8-at pedig a Máramarosi-havasokban.