Egy svéd szervezetet és orosz gép incidens Svédországban, valamint fogolycsere Iránnal

Washingtonban született meg a döntés, hogy a nemzetközi terrorcsoportok feketelistájára helyezzék az Észak Ellenállási Mozgalom svéd neonáci szervezetet, míg Svédország légterét egy orosz katonai repülőgép sértette meg, és fogolycsere történt Iránnal.

Az Egyesült Államok a nemzetközi terrorcsoportok feketelistájára helyezte az Észak Ellenállási Mozgalom (NMR) nevű svéd újfasiszta csoportot, amely nyíltan rasszista, bevándorlóellenes, antiszemita és LMBTQ-ellenes elvek alapján működik. A tárca döntését azzal indokolta, hogy az NMR Svédország legnagyobb neonáci szervezete, és az Egyesült Államokat mélyen aggasztja a faji vagy etnikai alapokra épülő erőszakos szélsőségesség fenyegetése a világban. Washington kiemelte elkötelezettségét a fehér felsőbbrendűséget hirdető szerveződések elleni fellépés mellett, és ezt a döntést európai partnereivel is egyeztette.

Egy másik eseményben Svéd vadászgépek elfogtak egy orosz katonai repülőgépet, miután az pénteken rövid időre megsértette Svédország légterét a balti Gotland szigetétől keletre. Tobias Billstrom svéd külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a légtérsértést, és közölte, hogy a stockholmi orosz nagykövetség tisztviselőit behívják a minisztériumba az incidens miatt.

Billstrom hozzátette, hogy „Szoros kapcsolatban állunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel a közvetlen térségünkben történt eseményekkel kapcsolatban”. A svéd fegyveres erők Gripen vadászgépeket küldtek fel az orosz SzU-24-es elfogására, miután az nem reagált a katonai légiforgalmi irányítók rádiós figyelmeztetésére. Jonas Wikman, a svéd légierő főnöke szerint az incidens a svéd területi integritás tiszteletben tartásának hiányát mutatja.

Egy új fejleményként, fogolycseréről kötött megállapodást Irán és Svédország szombaton: a svéd hatóságok szabadon engedik a háborús bűntettekért elítélt Hamid Núrit, cserébe Teheránban szabadon engedik Johan Floderus európai uniós diplomatát és még egy további foglyot. Ulf Kristersson svéd kormányfő az X közösségi oldalon közölte, hogy az Iránban kémkedéssel és korrupcióval vádolt Johan Floderus és az ötéves börtönbüntetésre ítélt, szintén svéd állampolgárságú Saeed Azizi úton van Svédország felé, és hamarosan már a családjukkal lehetnek. Az iráni állami televízió jelentése szerint Hamid Núrit elengedték, és hamarosan megérkezik Teheránba. Núrit 2022-ben ítélte életfogytig tartó börtönbüntetésre a stockholmi kerületi bíróság amiatt, hogy az 1980-as években részt vett politikai foglyok kínzásában és tömeges meggyilkolásában.