Fogolycsere történt Irán és Svédország között

Irán és Svédország fogolycsere keretében szabadon engedte egymás állampolgárait, köztük egy EU-diplomatát és egy háborús bűnökért elítélt volt iráni tisztviselőt.

A fogolycsere során Irán szabadon engedte Johan Floderus európai uniós diplomatát és Saeed Azizi kettős állampolgárt, akiket korábban kémkedéssel és korrupcióval vádoltak, illetve ötéves börtönbüntetésre ítéltek. Svédország részéről Hamid Núrit, egy magas rangú volt iráni tisztviselőt engedtek szabadon, akit a stockholmi kerületi bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt 1988-ban elkövetett háborús bűnök és politikai foglyok kínzásában, valamint tömeges meggyilkolásában játszott szerepe miatt. Núrit 2019-ben tartóztatták le egy stockholmi repülőtéren.

A svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson közösségi médiában és külön nyilatkozatban is megerősítette, hogy a két svéd állampolgár már úton van hazafelé, és hamarosan újraegyesülhetnek családjukkal. Kristersson úgy fogalmazott, hogy "Irán mindkét svéd állampolgárt bábuként használta egy cinikus tárgyalási játékban", amelynek célja az volt, hogy Hamid Núrit kiengedjék a svéd börtönből. Hozzátette, hogy miniszterelnökként felelősséggel tartozik a svéd állampolgárok biztonságáért, ezért dolgoztak minden erejükkel az ügyön. Az iráni állami televízió szerint Hamid Núri is elhagyta Svédországot, és visszatérhetett Iránba.

A fogolycsere lebonyolításában Omán játszott közvetítő szerepet, amit az ománi állami hírügynökség és az ország külügyminisztériuma is megerősített. Az ománi külügyminisztérium szerint "az ománi erőfeszítések eredményeként a két fél megállapodott a kölcsönös szabadon bocsátásról". A svéd miniszterelnök a történteket jelentős áttörésként értékelte.