Svájci múzeum eltávolít néhány festményt a náci rablásokkal kapcsolatos vizsgálat idejére

Egy svájci művészeti múzeum bejelentette, hogy öt festményt ideiglenesen eltávolít a kiállításáról, hogy kiderítse, azokat a nácik rabolták-e el korábban. A zürichi Kunsthaus múzeum gyűjteményében találhatóak olyan neves művészek alkotásai, mint Claude Monet és Vincent van Gogh – számolt be róla a BBC.

A múzeum által eltávolított művek az Emil Bührle-gyűjtemény részét képezik, amelynek eredetét már korábban is kétségbe vonták. Emil Bührle, a gyűjtemény névadója, egy német származású fegyverkereskedő volt, aki a második világháború idején szerzett vagyonát fegyvergyártással és -kereskedelemmel a nácik számára.

A festmények ideiglenes eltávolítását követően új iránymutatásokat adtak ki, amelyek célja, hogy segítsék a műalkotások jogos tulajdonosainak visszaszerzését. A vizsgálat alá vont műtárgyak között található Vincent van Gogh A régi torony című alkotása és Paul Gauguin La route montante című festménye is.

Az Emil Bührle Alapítvány tanácsa kijelentette, hogy elkötelezettek a korábbi tulajdonosok jogutódainak méltányos kárpótlásában. Bührle haláláig, 1956-ig közel 600 műtárgyat gyűjtött össze, melyek nagy részét jelenleg az alapítvány kezeli. Ezek a műtárgyak egy 20 évre szóló kölcsönzési megállapodás keretében voltak kiállítva a Kunsthausban, míg a többi állítólag Bührle rokonainak otthonában található.

Svájc, több mint 20 másik országgal együtt, az év elején elfogadta az amerikai külügyminisztérium által kiadott új irányelveket a nácik által elrabolt műkincsek kezelésére. Ezek az irányelvek fontos jogorvoslati lehetőségeket biztosítanak azoknak a családoknak, akik a műkincsek visszaszerzésére törekednek. Becslések szerint a nácik által ellopott 600 ezer festményből több mint 100 ezret, valamint a több millió könyvet, kéziratot, vallási tárgyat és egyéb kulturális javat soha nem térítettek vissza a jogos tulajdonosoknak.