„Apám mondogatta, hogy nem lesz belőled semmi” – Sebestyén Márta három nap alatt vált az István, a király Rékájává

Ötven éve adja tovább a népzene, a népdal szeretetét Sebestyén Márta, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, aki már gyermekkorában Kodály Zoltán tanítványától, édesanyjától kapta meg a zene szeretetét, de fiai más utat választottak.

Sebestyén Márta életében sok meglepő fordulat adódott, amelyek közül kiemelkedik az István, a király című rockopera Réka szerepének eljátszása, amit Szörényi Levente kérésére vállalt el. Egy turnéról hazatérve, Csoóri Sanyi édesanyjának hívására értesült a lehetőségről, és mindössze három napja volt felkészülni a felvételre, amelyet végül sikeresen rögzítettek.

A népdalénekesnőt megtisztelőnek tartja, hogy ruháját kiállították a Dívák és Ikonok kiállításon, bár ő magát nem tartja dívának. Az ikon szót könnyebben elfogadja, örül, ha pozitívumok jutnak az emberek eszébe a neve hallatán. Egy különleges alkalomra viselt ruháját, amelyben II. Erzsébet királynő előtt énekelt, kölcsönadta a kiállításnak, de Károly hercegtől kapott köszönőlevelet tartalmazó ruháját sosem adná ki a kezéből.

Sebestyén Márta apja, aki közgazdász volt, nem hitt lánya sikeres pályafutásában, és bár sokan dicsérték a lányát, ő sosem mondta neki, hogy büszke rá. Még a Kossuth-díj kapcsán sem változott meg a hozzáállása.

A népdalénekesnő idén megkapta a Táncház díjat, amely különleges számára, mivel ötven évvel ezelőtt egy táncházból indult a karrierje. Úgy véli, a népzenei mozgalom csak akkor fogja valakit megszólítani, ha már gyermekkorban kapcsolódik hozzá, mint ahogy ő is édesanyja révén Kodály Zoltán tanítványaként már születése előtt hallgatta a népzenét.

Sebestyén Márta fiai nem örökölték zenei késztetését, a kisebbik a pénzügyi szférában, a nagyobbik pedig mérnök-informatikusként dolgozik. A népdalénekesnő bízik benne, hogy az unokái majd érdeklődni fognak a népzene iránt, mivel úgy véli, hogy a zenei érdeklődés egy generációt ki szokott hagyni.

Sebestyén Márta pályafutásának csúcspontjai közé tartozik a Deep Forest Grammy-díjas albumán való közreműködés, Az angol beteg című filmben való szereplés, és a II. Erzsébet királynő előtti fellépés. Az énekesnő hangsúlyozza, hogy sikereit nem menedzserek vagy támogatók segítségével érte el, hanem a helyzetek és feladatok maguk találták meg.

Sebestyén Márta szerint a népzenei tehetségkutatók, mint a Fölszállott a páva, fontosak lennének a műfaj népszerűsítésében, és szeretné, ha a népdal, a népzene természetes része lenne mindenki életének.