Révész Sándor önéletírása: Egy különc rocksztár életútja

A hetvenes évek egyik legnépszerűbb magyar rocksztárja, Révész Sándor, a Piramis és a Generál egykori énekese, nem mindennapi életútjáról mesél önéletírásában, az Ezt én választottam című könyvben.

Révész Sándor, aki a hetvenes években a magyar rockélet egyik meghatározó alakja volt, a sikerek után a csendesebb életet választotta és vidékre költözött. Alkalmanként ugyan visszatért a színpadokra, de a nyilvánosság elől inkább visszavonultan élt. Önéletírásában, mely a 70. születésnapjára jelent meg, a rocksztár-anekdotákon túlmutató, személyes és meghökkentő történeteket oszt meg az olvasókkal. A könyv nem csupán a Generál és a Piramis együttesekkel kapcsolatos eseményeket tárgyalja, hanem Révész életének váratlan és kevéssé ismert mozzanatait is feldolgozza.

Révész Sándor a Generál együttes tagjaként vált ismertté, majd a Piramis frontembereként vált a tizenévesek kedvencévé. A zenekar körüli rajongás azonban az évtized végére csillapodott, és Révész 1981-ben kilépett az együttesből, majd a zenei életből is kivonult. Csak Presser Gábor segítségével készített sikeres szólóalbum után tért vissza ideiglenesen a zenei életbe, de ezt követően már csak kisebb érdeklődést keltő szólóalbumokat adott ki, és a régi zenekarai nosztalgiakoncertjein vett részt.

A rockéletből való távolmaradása ellenére Révész Sándor a hazai zenei élet egyik nagy kívülállójaként maradt meg az emlékezetben. A spiritualitás és a keleti filozófiák iránti érdeklődése révén találta meg önmagát, és ezek a témák is helyet kapnak önéletírásában. A könyvben szereplő személyes tragédiák és traumák mellett a szerző gyermekkora és fiatalkora is rendhagyó események sorozatát tárja az olvasó elé.

Révész Sándor életében a függetlenség és az önállóság is kiemelkedő szerepet kapott. Tizenévesen gyakorlatilag egyedül élt, és már tizenhárom évesen lehetősége nyílt Londonban töltött időre, ami a hatvanas években különleges élménynek számított. A zenészi pályája során is számos utazási lehetősége adódott, amelyek során bejárhatta a világot.

A könyvben számos ismert személyiség is megjelenik, akik Révész életében fontos szerepet játszottak, mint például Szepes Mária, aki a szerzőre nagy hatással volt. A spirituális világlátás mellett a könyv a szerző nőügyeit is érinti, bár Révész ebben a témában visszafogottan nyilatkozik.

Az önéletírás fogalmazásmódja könnyen olvasható, és a szerzők, Derksen Gyöngyi és Bálint Csaba, elkerülték a nyelvi sutaságokat. A könyv őszintén beszél olyan témákról, mint a kábítószer-próbálkozások és a rendőrségi ügyek, és elkerüli a műfaj kliséit. Révész Sándor életútjának bemutatása így egy kellemes meglepetés az olvasó számára.

Révész Sándor: Ezt én választottam, 2024, 436 oldal, Helikon