Peter Pellegrini beiktatása, Szlovákia új elnöke

Szombaton hivatalosan is beiktatták Peter Pellegrinit, Szlovákia új államfőjét, aki korábban a szlovák kormány élén is állt.

Peter Pellegrini, aki korábban maga is volt miniszterelnök, tavaly áprilisban választották meg a voksolás második fordulójában a szavazatok 53 százalékával. A politikus a nyugatbarát diplomatát, Ivan Korcokot győzte le a választásokon, amelyeket a szomszédos Ukrajnában zajló háború miatti megosztottság uralta.

A The Guardian értékelése szerint Szlovákia Ukrajna egyik leghűségesebb szövetségese volt, mielőtt a múlt hónapban közelről leadott lövéséből lábadozó populista Robert Fico októberben azzal az ígérettel került hatalomra, hogy leállítja a szlovák hadsereg katonai készleteinek Kijevbe történő szállítását. Pellegrini az oroszpárti miniszterelnök, Robert Fico szövetségese.

Bár a tisztség nagyrészt ceremoniális jellegű, a szlovák elnök a fegyveres erők főparancsnoka, ratifikálja a nemzetközi szerződéseket és kinevezi a legfelső bíróság tagjait.

Csehszlovákia 1993-as felbomlása óta Pellegrini Szlovákia hatodik elnöke. Elődje, Zuzana Čaputová, aki határozottan támogatta a szomszédos Ukrajnát az orosz invázió elleni harcban, tavaly júniusban bejelentette, hogy nem indul az újraválasztáson, miután halálos fenyegetéseket kapott.