Orosz vadászbombázó megsértette a svéd légteret

Egy orosz Szu-24-es vadászbombázó sértette meg Svédország légterét, ami aggodalmat keltett a skandináv országban, különösen egy hasonló, Finnországban történt incidens után.

Az incidens péntek délután történt, amikor az orosz gép áthágta Svédország légterét Gotland szigetétől keletre. A svéd légierő először szóban figyelmeztette az orosz gépet, de amikor az nem reagált, két JAS-39 Gripen vadászgépet küldtek, hogy kényszerítsék távozásra.

Tobias Billstrom, svéd külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a légtérsértést, és közölte, hogy a stockholmi orosz nagykövetség tisztviselőit az incidens miatt beidézik a minisztériumába.

"Szoros kapcsolatban állunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel a közvetlen térségünkben történt eseményekkel kapcsolatban" - mondta Billstrom a Reutersnek.

Az incidensre akkor került sor, amikor Svédország és a többi NATO szövetséges haditengerészeti gyakorlaton vett részt a Balti-tengeren. A svédországi orosz nagykövetség nem reagált azonnal a megkeresésre. Jonas Wikman, a svéd légierő főnöke szerint az orosz viselkedés elfogadhatatlan és a svéd területi integritás iránti tisztelet hiányát mutatja.

A finn hatóságok szerint hasonló incidens történt Finnországban is, ahol hétfőn négy orosz katonai repülőgép, köztük két bombázó és két vadászgép sértette meg a légteret a Finn-öböl keleti részén, 2,5 kilométerre behatolva az ország területére.

A NATO védelmi miniszterei reagálva a feszült helyzetre, pénteken megegyeztek egy nemzetközi harccsoport létrehozásáról Finnországban, amelynek feladata a katonai szövetség és Oroszország közötti leghosszabb határszakasz őrzése lesz.

A svéd védelmi minisztérium közleménye szerint a pénteki incidens három hónappal azután történt, hogy Svédország a NATO teljes jogú tagjává vált, felhagyva a két évszázados időszakban képviselt semlegességet. Legutóbb 2022-ben fordult elő hasonló jogsértés orosz repülőgépek részéről, amikor két Szu-27-es és két Szu-24-es repülőgép szintén megsértette a svéd légteret Gotland közelében.