Tűzféreg veszély fenyegeti az olasz strandokat

Az olasz tengerpartokon nyaraló magyaroknak is óvatosnak kell lenniük a tűzférgek miatt, melyek a hőmérséklet emelkedésével egyre gyakoribbak a Földközi-tenger partjainál. A Német Sajtóügynökség (dpa) szerint 2018 óta fokozódott a jelenség, különösen az utóbbi két-három évben váltak megszokottá a tűzférgek a nagy hőhullámok után. A merkur.de hozzátévén, hogy a Földközi-tenger ideális körülményeket biztosít ezeknek az élőlényeknek, amelyeknek nincs természetes ellenségük.

Szicília, Campania, Puglia és Calabria régiói különösen érintettek. A tűzféreggel való érintkezés fájdalmas égő érzést, viszketést és zsibbadást okozhat, ritkább esetben szédülés és hányinger is jelentkezhet. Michela D’Alessandro, a trieszti Országos Oceanográfiai és Geofizikai Intézet (OGS) munkatársa szerint azonban nincs életveszély, kivéve ha valaki allergiás a mérgükre. A szakértő hangsúlyozza, hogy a fürdőzők soha ne érintsék meg a tűzférget, és óvatosan lépjenek a vízbe.

A tűzféreg akár 30 centiméter hosszúságúra is megnőhet, és veszélyes, neurotoxikus váladékot tartalmazó sörtéi vannak. Ha ezek a sörték bőrrel érintkeznek, behatolnak és letörnek, ami megnehezíti azok eltávolítását. Roberto Simonini, a Modenai és Reggio Emilia Egyetem fizikusa az Il Giornale-nak nyilatkozva elmondta, hogy a csípés okozta fájdalom mértéke attól függ, hogy a test melyik részén történik az érintkezés. Vastag bőr esetén általában csak helyi égő érzés tapasztalható, míg érzékenyebb területeken, mint a könyökhajlat vagy a térd hátsó része, a fájdalom rendkívül erős és hosszan tartó lehet.