A nyári fesztiválok és strandbüfék árai: drágulás várható

A nyári szezonban a fesztiválok és strandbüfék streetfoodjai 8-10 százalékkal drágulhatnak, ami a hamburgerek esetében akár 3500 forintos, a sajtos-tejfölös lángosoknál pedig közel 2000 forintos árat jelenthet.

A nyaralási és fesztiválszezon kezdetével az emberek továbbra is óvatosan költenek a vendéglátóhelyeken, figyelembe véve az elmúlt évek inflációját. Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke szerint a költségek annyira megemelkedtek, hogy egyes termékek ára akár az 5000 forintot is elérhetné. Horváth emlékeztet arra, hogy az alapanyagok ára megduplázódott, a munkaerő és az energiaárak növekedése mellett a fesztiválok bérleti díjai is emelkedtek.

A vendéglátók próbálják a fogyasztást ösztönözni kedvezőbb árazású termékekkel, például kevesebb húst tartalmazó vagy más húsfajtával készült ételekkel. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a 20 százalékos áremelés is indokolt lenne, de a vállalkozók nem mernek ennél nagyobbat emelni, mert attól tartanak, hogy elveszíthetik vendégeiket.

Kovács László hozzátette, hogy az általános áremelkedés hatására a vendégek az olcsóbb ételeket részesítik előnyben, és idővel hozzászoknak a magasabb árakhoz, hasonlóan ahhoz, ahogy a boltokban is történik. A túl magas árak azonban kikopnak a piacról, mivel a vásárlók összehasonlítják az árakat a különböző szolgáltatóknál.

A vállalati rendezvények száma az elmúlt két évben csökkent, de most lassú fordulatot vehetnek, bár a cégvezetők még mindig óvatosak a csapatépítő rendezvények szervezésében. A rendezvényekre könnyebb szakképzetlen munkaerőt találni, mint korábban, bár a szakképzett dolgozók toborzása továbbra is kihívást jelent.