Németország megakadályozza az orosz gázzal szembeni szankciók elfogadását

Az Európai Unió tagállamai nem jutottak egyetértésre az orosz földgázra vonatkozó szankciókról, Németország pedig az ukrajnai békekonferencia előtt blokkolta a megállapodást.

Az Európai Unió tagországai közötti tárgyalások során nem sikerült konszenzusra jutni az orosz földgáz-csomagot illetően. A Politico szerint az uniós tagállamok már majdnem megállapodtak a cseppfolyósított földgázra vonatkozó szankciókról, azonban a tárgyalások az utolsó pillanatban meghiúsultak.

Hat uniós diplomata nyilatkozata alapján az EU-s országok nem tudtak egyezségre jutni az oroszok jövedelmező cseppfolyósított földgázszektorával szembeni újabb szankciókról. Németország a szombati ukrajnai békekonferencia előestéjén állította meg az egyezség létrejöttét.

A tervezett szankciócsomag tartalmazta volna, hogy megtiltják az EU tagállamainak az orosz földgáz reexportálását az Unió kikötőiből, valamint a sarkvidéki és balti-tengeri földgáz-terminálok finanszírozását is korlátozták volna.

Egy uniós diplomata megjegyzése szerint korábban gyakran Magyarországot hibáztatták hasonló helyzetekben, most azonban Németország került a figyelem középpontjába.