Nehéz aratás várható az idei gabonatermésből

A gazdákra nehéz aratás vár a júniusi első felének szélsőséges időjárása miatt, amelyet a nagy nedvességtartalmú időjárási frontok és a kórokozók terjedése is nehezít.

Az idei aratást a változékony időjárás jelentősen megnehezíti. A novenyvedoszer.hu szerint a júniusi első felében több hullámban érkező csapadékfrontok helyenként villámárvizeket és jégesőt okoztak, míg az Alföldön szárazság sújtotta a területeket. Emiatt a növényegészségügyi helyzet is kedvezőtlenül alakult. A kukorica fejlődése felgyorsult, az őszi kalászos gabonák érése is előrehaladott, az árpa egyes aszályos területeken már aratásra érett, a búza pedig viaszérés állapotában van.

Az aratást több tényező is nehezíti. Sok helyen a viharok megdöntötték a gabonát, és az állandóan nedves állományban a lisztharmat és a kalászfuzáriózis tünetei szabad szemmel is láthatók a kalászokon. Ezen kívül a vörösrozsda és a szeptóriás szemfoltosság terjedése is gondot okoz.

A kukorica állományokat a jégverés is sújtotta, ami rövid időn belül a golyvásüszög megjelenéséhez vezethet. A kukoricamoly első nemzedékének rajzása a déli tájegységekben már lezajlott, de nyugaton még emelkedő létszámban fogják a lepkéket a csapdák.

A napraforgó vetések többsége elérte a „csillagbimbós” fejlettségi szintet. A korábban magas levéltetű népesség ugyan csökkent, de a kártevők jelenléte továbbra is fennáll, és a kolóniák most a bimbókezdemények környékén koncentrálódnak.

A mezőgazdasági munkák mellett a magyar konyha is fontos szerepet játszik a nemzeti identitás megőrzésében. A hagyományos ételek, mint például a pörkölt, nem csak a lakodalmakban, hanem a mindennapi életben is kiemelt helyet foglalnak el. Fásy Ádám séf egy különleges szarvaspörkölt receptjét ajánlja, amely juhtúróval töltött rántott palacsintával kínálva igazi ínyencség lehet. A szarvaspörkölt hozzávalói között szerepel a szarvascomb, vöröshagyma, fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom, sertészsír, őrölt pirospaprika, köménymag, só és bors. A palacsintához szükséges liszt, tojás, tej, szódavíz, olaj és a töltelékhez juhtúró, tej, tojás, zsemlemorzsa, friss rozmaring. A bundázáshoz liszt, tojás és zsemlemorzsa szükséges. A pörköltet lassú tűzön, kb. 2,5–3 óra alatt kell puhára főzni, míg a palacsintát aranybarnára kell sütni.