Nem vesznek el örökre a nyugdíjmilliárdok

Szja-bevallás idején évről évre jön a figyelmeztetés, hogy ne felejtsük el igényelni például a nyugdíjpénztári megtakarítások után járó visszatérítést, mert különben elvész az összeg. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) május elején arra ösztönözve minden pénztártagot, hogy rendelkezzenek az szja-visszatérítésről, ami az éves megtakarítás 20 százaléka lehet, megtakarítási formánként maximum 100, 130 vagy 150 ezer forint, összesen pedig legfeljebb 280 ezer forint.

Az szja-bevallás közeledtével évről évre figyelmeztetnek, hogy ne felejtsünk el nyilatkozni az szja-visszatérítésről, különben csökkenhet a nyugdíj-megtakarításunk, így végső soron maga a nyugdíjunk. Az ÖPOSZ közleményt adott ki, arra ösztönözve minden pénztártagot, hogy rendelkezzenek az szja-visszatérítésről. Évente több milliárd forint adó-visszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek, mert nem nyilatkoznak, és ezzel a pénz veszendőbe megy. A szövetség tagpénztáraihoz 2021-ben érkezett befizetések után több mint hétmilliárd forint volt az az szja-visszatérítés, amit elfelejtettek visszaigényelni a tagok, 2022-ben viszont már alig haladta meg az ötmilliárd forintot.

A NAV szja-aloldalán elérhető kérdések és válaszok alapján, ha a magánszemély nem nyúl hozzá a NAV által elkészített szja-tervezethez, akkor is benne van a pénztári befizetések után járó szja-visszatérítés összege, és külön rendelkezés híján is a bevallás részévé válhat.

Ha valakinek csak egyetlen olyan megtakarítása van, amire 20 százalékos szja-visszatérítés jár, akkor nincs teendő, nem kell rendelkezni. A NAV tájékoztatója szerint az adóbevallási tervezettel összefüggő eljárásban a magánszemély adó feletti rendelkezésének minősül a NAV által elkészített és az adóbevallási tervezetben feltüntetett önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat is.

Amennyiben több, adó-visszatérítésre jogosító megtakarítása is van valakinek, akkor már nem feltétlenül lehet megúszni külön nyilatkozat nélkül, mert az egyes megtakarításokhoz járó szja-visszatérítést összesítve lehet csak megkapni, és csak az egyik megtakarítási számlára lehet kérni.

Az ÖPOSZ válaszában kizárólag arra utalt, hogy több pénztár esetén (ha nincs előző évi szja-bevallás), mindenképpen ki kell egészíteni a tervezetet a kedvezményezett pénztár megjelölésével. Ha ezt elmulasztja az érintett adózó, akkor hiába tünteti fel a bevallási tervezetben az adójóváírás jogosságát a NAV, mégis elveszhet az összeg.

Azonban nem feltétlenül vész el az szja-visszatérítés. A NAV szerint, amennyiben valaki a benyújtott szja-bevallásában elmulasztotta a rendelkezést, akkor önellenőrzés beadásával pótolhatja azt. Az ÖPOSZ is utalt rá, hogy fő szabály szerint az adó megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül csak el, amelyben az adóról bevallást, adatbejelentést, bejelentést kellett volna tenni. Esetünkben az önellenőrzés körében lehet megtenni az utólagos korrekciót, vagyis pótlólagosan nyilatkozni.