Oroszország legyőzéséhez a Putyin-rendszer ellenzőinek bevonása is szükséges

Garri Kaszparov és Mihail Hodorkovszkij, a "Hogy öljünk sárkányt: Egy új Oroszország építése Putyin után" című könyv szerzői, a Politico cikkében arra hívják fel a figyelmet, hogy a Putyin-rendszer ellenzői jelentős erőforrást jelenthetnek Oroszország legyőzésében.

Az Ukrajna nyugati támogatása ingatag, a háború pedig már a harmadik évébe lépett. Az Egyesült Államok Kongresszusa hosszas küzdelem után elfogadta a segélytörvényt, de a segítség későn és nagy áron érkezett, miközben Oroszország kihasználta Kijev hadianyag-hiányát. Az EU védelmi csomagot fogadott el, de a tagállamok megosztottak a katonai segítségnyújtás mértékét illetően. Kaszparov és Hodorkovszkij szerint a Nyugatnak más eszközei is rendelkezésre állnak, amelyek segíthetik Ukrajna győzelmét. Ezeket az eszközöket meg kell vizsgálniuk.

Az orosz demokraták kiaknázatlan lehetőséget jelentenek

A szerzők azok nevében beszélnek, akik egy szabad és demokratikus Oroszországban hisznek. Ők maguk évtizedek óta nem térhettek haza, de új életet kezdtek a Nyugaton. Ugyanakkor sokan vannak, akik nem rendelkeznek ezzel a lehetőséggel, és ellenzik Putyin diktatórikus rendszerét. A szerzők szerint az Ukrajna szuverenitásáért folytatott harcban lehetőség nyílik arra, hogy ezeknek az oroszoknak lehetőséget adjunk a Putyin-rezsimmel való szakításra, és ezzel egy kulcsfontosságú közösséget mozgósítsunk Ukrajna győzelemhez segítésére.

Az oroszoknak alá kell írniuk a Berlini Nyilatkozatot, amely az ukrán győzelem és a Putyin nélküli Oroszország kulcsfontosságú elveit rögzíti. Az aláírók a „Szabad Oroszország” tagjaiként elismerést és okmányokat kapnának, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy vízumot szerezzenek és beléphessenek a megállapodásban részt vevő országokba. Ez ösztönzést jelenthetne a Putyin-rezsimmel való szakításra és a kivándorlásra.

Az országukat elhagyó oroszok bizonytalan helyzetbe kerülnek

A cikk szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy az országukat elhagyó oroszok gyakran bizonytalan helyzetbe kerülnek, és politikai indíttatású kiadatás veszélyének vannak kitéve. Ezek az oroszok többnyire Grúziában, Örményországban, Törökországban vagy a közép-ázsiai országokban találnak menedéket, és kevés lehetőségük van Európába menekülni.

A szerzők szerint ezeknek az embereknek gazdasági segítségre sincs szükségük, képesek eltartani magukat. Az általuk javasolt rendszer lehetőséget adna számukra, hogy nyíltan és félelem nélkül támogassák a putyinizmus elleni nemzetközi harcot.

Az első világháború után a Népszövetség Nansen-útleveleket biztosított a hontalanok számára, amely példaként szolgálhat a jelen helyzetre. Kaszparov és Hodorkovszkij szerint a Putyin uralmával elégedetlen oroszok számára egy nemzetközi elismerés megváltoztathatná az életüket.

Ukrajna győzelme Putyin rezsimjének vereségét jelenti

A szerzők szerint Ukrajna győzelme Putyin rezsimjének teljes vereségét jelenti, és egyben megnyitja az utat egy szabad, tisztességes és demokratikus Oroszország felé. Arra kérik a szabad világ vezetőit, hogy vegyék komolyan a javaslatot, és állítsák a hasonló gondolkodású oroszokat a maguk oldalára a jelenlegi harcban, integrálva őket a nemzetközi demokratikus szövetbe.

A Kreml szerint a Nyugat konstruktívan reagált Putyin új biztonsági struktúrára és béketárgyalásokra vonatkozó javaslataira Ukrajnával kapcsolatban. Putyin előfeltételei között szerepel Kijev NATO-ambícióiról való lemondása és négy tartomány átadása, amit Kijev elutasított. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy nyilatkozott, hogy számos hivatalos reakció érkezett Putyin javaslataira, amelyek mindegyike konstruktív hangvételű volt. Kijev azonban gyorsan elutasította ezeket a feltételeket, amelyeket megadással egyenértékűnek tartanak. Az orosz-ukrán konfliktus 2014-ben kezdődött, amikor Oroszország annektálta a Krím-félszigetet és támogatást nyújtott kelet-ukrajnai szeparatistáknak. Majd 2022-ben Moszkva egy teljes invázióról döntött, azóta a konfliktus több tízezer ember életét követelte és milliókat kényszerített otthonuk elhagyására.