„A futball örömforrás, olyan, mint a szerelem, megunhatatlan ajándék az élettől”

Két különböző családi háttérrel rendelkező, eltérő gyerekkort élő és a világot is másképp látó ember barátságáról és életéről szól Fábri Péter és Jolsvai András könyve, a Mire megszülettünk. A kötetben párhuzamos életrajzokat olvashatunk, amelyek nem csak a szerzőkről, hanem Magyarország azon korszakairól is sokat elárulnak, amelyeket ők maguk is megéltek.

Fábri Péter dalszövegíró gyerekkorában gyakran járt az Operába, és a Zeneakadémia közelében nőtt fel, ahol írók, színészek és művészek látogatták a családi otthont. Jolsvai András író viszont Újpesten nevelkedett, nagyszülei gondozásában, mivel édesanyja a szülésben elhunyt, édesapja pedig disszidált. Gyerekkorát a környék kiskocsmáiban és focimeccseken töltötte, ahol a helyi emberekkel ismerkedett meg. Jolsvai gyerekkorában nem látott olvasó embereket a környezetében.

A könyv a katonaság témájával kezdődik, ami a rendszerváltás előtt felnövő férfiak számára közös traumatikus élmény volt. Fábri Péter szerint ők ketten nem találkozhattak a katonaságnál, mivel ő már a második napon elérte, hogy a gyengélkedőre, majd a Honvéd Kórház zárt osztályára kerüljön. Jolsvai András a vásárhelyi laktanyában töltött időt élete meghatározó időszakaként írja le, ahol eldöntötte, hogy nem lesz része a hatalomnak.

Az első személyes találkozásuk valószínűleg az ELTE Bölcsész Karán történt, ami a 70-es években fontos helyszín volt. Fábri Péter egyik meghatározó beszélgetését Fodor Gézával folytatta, aki rávilágított az egyetemi oktatás és a tudás szerkezetének fontosságára.

A könyvben a futball témája is terítékre kerül. Fábri Péter nem érdeklődik a futball iránt, míg Jolsvai András szerint a futball örömforrás, és a szeretethez hasonlatosan megunhatatlan ajándék az élettől.

A Mire megszülettünk kötet betekintést nyújt az értelmiség rendszerváltás előtti életébe, a szamizdatok világába, az egyetemi életbe, valamint az irodalom és a zene világába. A könyvben számos ismert személyiség is megjelenik, mint például Szinetár Miklós, Vitray Tamás vagy Békés Pál.

Jolsvai András a könyvben a dédszüleiről is ír, ami annyira megihlette, hogy regényt is írt Édesszájúak címmel, amelyet a héten mutattak be.

Jolsvai András – Fábri Péter: Mire megszülettünk – Négykezes önéletrajz, Kalligram Könyvkiadó, 2024.