Michal Rapacz, a kommunista rezsim áldozata, boldoggá avatása

Michal Rapacz lengyel katolikus papot, akit a kommunista hatalom gyilkolt meg, boldoggá avatták Krakkóban, amely az erőszak és háború sújtotta korokban Isten vigasztaló jelének tekinthető.

Michal Rapacz, aki a nácik és a kommunista rezsim által üldözött embereket segítette, szombaton részesült a boldoggá avatás kegyelmében a dél-lengyelországi Krakkóban. A ceremóniát az Isteni Irgalmasság-bazilikában tartották, ahol Ferenc pápát Marcello Semeraro bíboros képviselte, aki a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusaként emelte ki az avatás jelentőségét a mai, sebzett világ számára.

Rapacz (1904-1946) 1937 óta szolgált Ploki faluban, amelyet a második világháború alatt a nácik a Harmadik Birodalom részévé tettek. A pap a háborús menekülteket rejtegette, támogatta a lengyel földalatti Honi Hadsereget, és a németek tilalma ellenére lengyel nyelvű miséket tartott. A háború után is folytatta segítő tevékenységét, az antikommunista ellenállókat bújtatta, amiért a kommunista Biztonsági Hivatal (UB) fenyegetései ellenére sem hagyott fel a munkájával. Lelkipásztori tevékenységében sok időt szentelt a fiataloknak, homíliáiban gyakran a vallási értékek érvényesítését szorgalmazta a társadalom életében.

  1. május 12-én éjjel egy kommunista fegyveres csoport megtámadta a plébániát, elhurcolták és kivégezték Rapaczot. A gyilkosság után hatósági vizsgálat indult, amelyben nem állapították meg az elkövetők személyazonosságát. Az 1996-ban újraindított nyomozás során meghatározták a gyilkosok kilétét, az eljárást azonban bizonyítékok hiányában megszüntették. Mindazonáltal leszögezték, hogy Michal Rapacz kommunista bűntett áldozata lett.

Ferenc pápa 2021 januárjában erősítette meg Rapacz vértanúságát egy dekrétum aláírásával, így az avatási szertartás időpontjának meghatározása már csak idő kérdése volt.