Marco Rossi kritikája a svájci vereség után

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a csapat 3–1-es vereséget szenvedett Svájctól az Európa-bajnokság első csoportmeccsén, és csak 2-3 játékos nyújtott elfogadható teljesítményt.

A szövetségi kapitány az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy a svájciak az első félidőben jobban játszottak, és lefocizták a magyar csapatot. Rossi szerint a bal oldalon a játékosok nem tudtak megfelelően rotálni, és nem sikerült neki megértetnie velük, hogy mit szeretne látni a pályán. A második félidő jobban alakult, a magyar válogatott jobban játszott és tartotta az ellenfelet, de a kapott gólok miatt nehéz volt mit mondani. Rossi hozzátette, hogy a csapatból két-három játékos szerepelt elfogadhatóan, a többiek viszont a tudásuk alatt futballoztak.

A hvg.hu beszámolója szerint a magyar válogatott gyenge első félidei teljesítménye miatt szenvedett vereséget a svájci csapattól a németországi Európa-bajnokság nyitófordulójában.

Rossi a Nemzeti Sport összefoglalója alapján kifejtette, hogy a csapatnak hatékonyabban kellene megtartania a labdát, mivel gyakran már az első passzok sem jöttek össze. A második félidőben több párharcot nyertek meg, és a teljesítmény is jobb volt, de túl sok ki nem kényszerített hibát követtek el, amelyek számát csökkenteni kell. Rossi hangsúlyozta, hogy mivel ő az edző, aki összeállítja a csapatot és cserél, ezért senkit sem kritizál.

Rossi az MTI-nek nyilatkozva magára vállalta a vereség felelősségét, kiemelve, hogy az első félidőben a svájciak taktikai változtatása okozott nehézséget a magyar csapatnak. Frustrálónak nevezte, hogy óriási védelmi hibákból fakadtak a gólok, és hangsúlyozta, hogy a játékosoknak a lehető legegyszerűbb megoldást kell választaniuk a jövőben. Rossi szerint a svájciak magas színvonalat képviselő csapatként játszottak, és a második félidőben a tapasztalatukat kihasználva több alkalommal is meg tudták törni a magyar válogatott lendületét.

Varga Barnabás, aki az első Eb-gólját szerezte, az élességet hiányolta a csapatból, és úgy véli, hogy a németek ellen tökösen kell majd játszaniuk. Bolla Bendegúz szerint egy félidőnyi előnyt adtak az ellenfélnek, ami ezen a szinten nem fér bele, míg Nagy Ádám reméli, hogy a csapat legalább olyan jól reagál majd a vereségre, mint a 2021-re halasztott Eb-n tették.

A következő ellenfél a Skóciát az Eb nyitómeccsén 5–1-re kiütő Németország lesz, amellyel szerdán, Stuttgartban mérkőzünk meg. Rossi szerint a házigazda Németország a torna legnagyobb favoritja, és bár az előző Eb-n megmutatták, hogy fel tudnak állni egy 3-0-s vereség után, ez a német csapat más, mint amellyel Münchenben játszottak.

Szoboszlai Dominik, Kleinheisler László és Sallai Roland is önkritikusan értékelték a csapat teljesítményét, hangsúlyozva, hogy a következő mérkőzéseken javítaniuk kell. Szoboszlai szerint a csapat teljesen más volt az első félidőben, mint a másodikban, és ebből tanulniuk kell.

Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló:

A csoport

Magyarország–Svájc 1–3 (0–2)

Köln, RheinEnergieStadion. 50 000 néző. V: Vincic (szlovén)

Magyarország: Gulácsi – Lang (Bolla, a szünetben), Orbán, Szalai A. (Dárdai M., 79.) – Fiola, Schäfer, Nagy Á. (Kleinheisler, 67.), Kerkez (Ádám, 79.) – Sallai, Szoboszlai – Varga B. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Svájc: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Widmer (Stergiou, 68.), Xhaka, Freuler (Sierro, 86.), Ndoye (Rieder, 86.) – Aebischer, Vargas (Embolo, 74.) – Duah (Amdouni, 68.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin 

Gólszerző: Varga B. (66.), ill. Duah (12.), Aebischer (45.), Embolo (93.)

A csoport pénteki meccsén

Németország–Skócia 5–1

A csoport állása: 1. Németország 3 pont (5–1), 2. Svájc 3 (3–1), 3. Magyarország 0 (1–3), 4. Skócia 0 (1–5)

B csoport

  • Spanyolország–Horvátország 18.00
  • Olaszország–Albánia 21.00

(Borítókép: A magyar válogatott a csapat veresége után a Magyarország-Svájc csoportmérkőzésen. Fotó: Justin Setterfield / Getty Images)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!