Karsai Dániel jogvédelmet vár az Emberi Jogok Európai Bíróságától

Karsai Dániel, az ALS-ben szenvedő alkotmányjogász nem adja fel a harcot, annak ellenére, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította a keresetét. A jogász szerint a bíróságtól nem jobbulást és kitartást, hanem jogvédelmet vár, és újratárgyalást kérelmez az ügyben.

Karsai Dániel, aki gyógyíthatatlan ALS-ben szenved, csalódásként érte az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése, amelyben a magyar államnak adtak igazat. Karsai azonban úgy véli, hogy a bíróságtól nem jobbulást és kitartást, hanem jogvédelmet kellene kapnia, és kijelentette, hogy a kormány nem ünnepelhet győzelmet, mivel ügye újratárgyalását kérelmezi, amit halála után a testvére visz tovább.

Az alkotmányjogász 2023 szeptemberében fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, mivel úgy látta, hogy Magyarország sérti az egyén alapvető emberi jogait, illetve az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, amiért az országban nem engedélyezett az aktív eutanázia.

Az Index beszámolója szerint az EJEB június 13-án, csütörtökön hozott ítéletet az ügyben, amelyben elutasították Karsai keresetét. Az alkotmányjogász szerint az ítélet nem jelent teljes vereséget, mivel az életvégi döntések jogát nem tiltották meg, csupán annak bevezetését bízzák a tagállamokra.

A bíróság döntésében kimondta, hogy Magyarországnak joga van fenntartani az asszisztált öngyilkosság abszolút tilalmát, többek között a lehetséges visszaélések kockázatai és az államoknak e kérdésben biztosított jelentős mérlegelési jogköre miatt.

Az ügy újratárgyalását kérik

Karsai Dániel és csapata hamarosan újratárgyalási kérelmet nyújtanak be a strasbourgi bíróság Nagykamarájához, azonban nem sietik el a folyamatot. Az új tárgyalást őszre, a döntést pedig körülbelül egy év múlva várják.

Karsai hangsúlyozta, hogy ha ő meghalna, a testvére folytatja az ügyet, ezért nem kapkodnak. Úgy véli, hogy az elmúlt kilenc hónapban kiderült, a magyar társadalom többsége támogatja az életvégi döntéshez való jogot, ami szerinte nagy siker.

Az alkotmányjogász csapata nem adja fel a népszavazási kezdeményezést sem, és új kérdést fogalmaznak meg az aktív eutanáziáról, amit várhatóan két hét múlva nyújtanak be.