A főpolgármester-választás szoros eredménye

A legfrissebb adatok szerint a főpolgármester-választáson Karácsony Gergely csupán 41 szavazattal győzött Vitézy Dávid felett, az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után is.

A pénteki új eredmények alapján Karácsony Gergely 371578 szavazatot kapott, miután eredeti 371466 szavazatához 112 új voks adódott. Vitézy Dávid esetében 371142 szavazatról 395 új szavazat érkezett, így összesen 371537 szavazatot szerzett. Grundtner András 38942 szavazatából 53-mal többet kapott, így végül 38995 voksot gyűjtött be. Az érvényes szavazatok számának növekedése 560 szavazattal, 781550-ről 782110-re emelkedett.

Ez a szavazati arányokban kifejezve 47,50968534 százalékot jelent Karácsony Gergely, és 47,50444311 százalékot Vitézy Dávid számára, ami azt mutatja, hogy Karácsony 0,005242229354 százalékponttal előzte meg ellenfelét. Azonban a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában csaknem 24 600 érvénytelen szavazat újraszámlálása után is Karácsony maradt az élen.

Történelmi összehasonlítás

A világrekord szempontjából ez az eredmény nem jelent rekordot. A Wikipédia adatai alapján ez a különbség a 18. helyre lenne elegendő, ha nem vesszük figyelembe a döntetlen eredményeket. Az első helyet egy 1974-es eset birtokolja, amikor az Amerikai Egyesült Államok Szenátusának New Hampshire-i választásán 220 ezer szavazatból mindössze kettő döntött, ami 0,000901 százalékpontos különbséget jelentett.

Magyarországon is voltak már szoros választási eredmények: 2006-ban az MDF 2428 szavazattal lépte át az 5 százalékos parlamenti küszöböt, 5,04 százalékot elérve, míg 2014-ben az LMP 929 szavazattal haladta meg az Európai Parlamenti választási küszöböt, szintén 5,04 százalékot szerezve.

Karácsony Gergely bár a Nemzeti Választási Bizottság döntése alapján is megnyerte a választást, a főpolgármester bejelentette: az általa vélt szabálytalanságok miatt megfellebbezi a döntést, valamint kezdeményezni fogja, hogy új főpolgármester-választást tartsanak Budapesten. Mivel Karácsony már az újraszámlálás előtt szabálytalanságokra panaszkodott, most a saját győzelme ellen kell fellebbeznie. Az ellenzéki szavazók ideigei vasárnap óta nem nyugodhattak meg, és a választási eredményekkel kapcsolatban több ellenzéki szereplőt is megkérdeztek.

Karácsony Gergely a választási eredmények ismeretében tüntetést szervezett a Nemzeti Választási Iroda elé, ahol több tüntető is azt fejezte ki, szeretnék, ha Vitézy lenne Karácsony alpolgármestere. A főpolgármestert szembesítették a pénteken megjelent hangfelvétellel is, amiben Vitézyt minősítgeti, ami tovább bonyolítja a két politikus közötti együttműködést. Karácsony a felvétellel kapcsolatban kijelentette, hogy a valódi skandallum az, hogy ellenzéki politikusokat lehallgatnak, és hogy a főpolgármestert hónapokon keresztül folyamatosan lehallgatták. A Telexnek adott nyilatkozatában Karácsony kommentálta a rövidebb verzió után kiszivárgott hosszabb felvételt is, hangsúlyozva, hogy az, hogy ő miről beszélget a barátaival, nem közérdekű információ, és hogy biztosan nem az ő környezetéből szivárogtatta ki valaki a felvételeket.

Az újraszámlálást követően Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Bizottság épülete előtt tartott demonstráción kijelentette, hogy továbbra is fenntartja az álláspontját az új választás kiírásával kapcsolatban. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte a választás egész folyamata végtelenül manipulatív volt, politikai félrevezetésekkel, trükkökkel, lehallgatásokkal teli. "Nem sikerült elcsórniuk a választást. Megpróbálták, csak nem sikerült" – mondta a főpolgármester a Blikknek, utalva arra, hogy a választások tisztasága sérült, és ezért van igény az ismétlésre.

Minden, ami aláássa a demokráciába vetett hitet, megtörtént

– jelentette ki. Azt ígérte, hogy jogorvoslati beadvánnyal fognak élni az újraszámlálással kapcsolatban és kérik az új választás kiírását. Még ha ezt Karácsony Gergelynek sikerülne is keresztülvinnie, akár úgy, hogy lemond a főpolgármesteri posztról, egyáltalán nem biztos, hogy jól járna egy ilyen kockázatos kalanddal.

Egy megismételt főpolgármesteri választáson, ha lehetősége lenne rá, könnyen lehet, hogy a Tisza Párt is jelöltet indítana, legalábbis a Klubrádió műsorában sokatmondó volt, ahogy Magyar Péter azt kérdezte: új választás esetén csak ugyanazok indulhatnak, akik eredetileg, vagy jöhetnek-e új jelöltek is? Bár azt is hozzátette, kérdése mögött nem az áll, hogy ő maga szeretne indulni a főpolgármesteri pozícióért.

Összességében mind Karácsony Gergelynek, mind Vitézy Dávidnak ronthatta a hitelét az egész újraszámlálási „kutyakomédia”, a felmerülő választási problémák a szavazólapokkal pedig a választások tisztaságába vetett hitet, illetve az intézmények iránti bizalmat csorbították. A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Vitézy Dávid a szavazatok újraszámlálását követő viselkedésével, hazugságai özönével bebizonyította, hogy valójában a Fidesz jelöltje volt Budapesten. A DK válasza szerint a Fidesz manipulálta a választást azzal, hogy utolsó pillanatban léptették vissza a jelöltjüket, Szentkirályi Alexandrát. Vitézy korábban jogorvoslattal élt az Erzsébetvárosi és az Újpesti szavazatok miatt, mert szerinte túl vékonyan húzták át Szentkirályi nevét a szavazólapokon, ezért sokan tévesen szavaztak, de a jogorvoslatot végül elutasította a Nemzeti Választási Bizottság. Az is kérdés, hogy egy új választásnál Vitézy Dávid érdekében beszállna-e ismét nagy erőkkel a Fidesz, illetve meggondolhatták-e magukat azok az ellenzéki szavazók, akik Karácsony Gergely ellen voksoltak, de ezt nem szívesen tennék újra a kormányoldal támogatásának árnyékában. Ha marad a mostani felállás Karácsony Gergely karcsú győzelmével, akkor Vitézy Dávid és a kormánypártok is mindig az orra alá dörgölhetik majd a főpolgármesternek, hogy a „budapesti köztársasága” csak a fővárosiak „felét” képviseli.