Ismert emberek tiltakoznak a szentesi gimnázium drámatagozatának ügyében

Nyílt levelet írt tizenhat volt diák – köztük Alföldi Róbert, Nyáry Krisztián és Gáspár Sándor – a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának megvédésére, amelyet veszély fenyeget egy döntés következtében.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium egykori tanulói, többek között ismert művészek és közéleti személyiségek, nyílt levelet juttattak el az Index szerkesztőségéhez, amelyet több döntéshozónak címeztek. A levélben aggodalmukat fejezik ki egy olyan változtatás kapcsán, amely szerintük az országban elismert képzés örökségét rombolhatja le.

A levél címzettjei között szerepel dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár, Báthoryné dr. Licska Anikó szakmai vezető, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Hajnal Gabriella elnök, Miklós Anikó tankerületi igazgató, Péterffy Balázs szakmai elnökhelyettes, Sipos Kitti Lídia igazgató, Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere és Varga Ferenc országgyűlési képviselő.

A levél szerint a Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozata jelentős pedagógiai műhelyként szolgált, ahonnan számos színész, előadóművész, szakember, író és alkotóművész indult el a pályáján. Az aláírók szerint a tagozat és a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium közötti együttműködés megszakítása a "szentesi drámai" lényegi megszűnését eredményezheti.

Az aláírók között olyan neves személyiségek találhatók, mint Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész, rendező, Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, Gáspár Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, valamint Zsédenyi Adrienn énekes.

A gimnázium fideszes igazgatója korábban felmondta az együttműködést a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal, amely 25 éven át támogatta a dráma tagozatot. A művészeti iskola és a szülők felháborodását váltotta ki a döntés, és egy helyi képviselő válaszokat követel. A gimnázium, amely 1859 óta áll fenn, a dél-alföldi régió legrégibb középfokú oktatási intézménye, dráma tagozata pedig 46 éve működik.