Európa legmagasabb diplomás arányú országai

Európában jelentős különbségek figyelhetők meg a felsőfokú végzettséggel rendelkező lakosság arányát illetően, a skandináv és balti államok vezetik a rangsort.

Az Európai Unióban a 25-74 éves korosztály közel egyharmada büszkélkedhet diplomával, az Euronews adatai szerint. A 2022-es év statisztikái alapján az írországi lakosság majdnem fele, 49,8 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, ezzel az ország áll az élen. Közvetlenül mögötte Luxemburg helyezkedik el 49,5 százalékos aránnyal, majd Svédország következik 46 százalékkal, Norvégia 45,1 százalékkal, és Ciprus zárja az első ötöt 44,9 százalékkal.

Az Egyesült Királyság különösen kiemelkedő, hiszen 43,5 százalékos diplomás arányával megelőzi Franciaországot (38,2 százalék) és Spanyolországot (38 százalék). Romániában és Olaszországban a legalacsonyabb a felsőfokú végzettségűek aránya, mindössze 18,5 százalék, míg Törökországban ez az arány 20,6 százalék.

Magyarország a középmezőny hátsó részén található 27,8 százalékos aránnyal, ami nem sokkal marad el a németek 31,5 százalékos eredményétől. A gyárak modernizációjának köszönhetően növekszik a szakképzett munkaerő iránti igény, ami további kihívások elé állítja a munkáltatókat.