A magyarok által megölt Harcias Frigyes osztrák herceg története

A német krónikások által "harcias" jelzővel illetett Babenberg Frigyes osztrák és stájer herceg 1230-ban lépett trónra, és nem sokkal később összeütközésbe került a magyar és a cseh szomszédokkal, valamint II. Frigyes német-római császárral.

Frigyes herceg, miután a császárral kibékült, nagyra törő terveit a következő években már mint hűbérúr szövetségese próbálta megvalósítani. Törekvései során Krajnát és Aquileia városát is megpróbálta uralma alá hajtani, és kihasználva a tatárok pusztítását, 1241-ben elfogta a Bécsbe menekülő IV. Béla magyar királyt, hogy vármegyéket szerezzen tőle. Ebben az időszakban kötött szövetséget a cseh királlyal is, unokahúga, Babenberg Gertrúd és László morva őrgróf eljegyzése révén.

Azonban Béla király 1242-ben visszaszerezte a zsarolással elhódított vármegyéket, és békére kényszerítette Frigyest, akinek a csehekkel kötött szövetsége is felbomlott. A harcias herceg helyzete a 1240-es évek közepére kritikussá vált, mivel IV. Béla Csehországgal szövetségre lépett a revans érdekében. A magyar uralkodó 1246 tavaszára tervezett hadjáratot Ausztria ellen, de I. Vencel cseh király a megbeszéltnél korábban indult meg, és vereséget szenvedett a Thaya folyónál.

Béla király így egyedül maradt, de Frigyes herceg megelőzve őt, 1246 tavaszán portyát vezetett Sopron és Pozsony környékén, amit Rátholt Lóránt ispán visszavert. IV. Béla serege, melyet kun és orosz csapatok is erősítettek, 1246. június 15-én érte el a Lajta határfolyót, ahol váratlanul szembekerült az ellenséggel.

…a magyar nemzet csatában megölte Újhelynél Frigyes osztrák herceget, a harcias férfiút; az állkapcsán szúrták át. Noha a herceg odaveszett a háborúban, Béla király és a magyarok nem nyertek győzelmet – írja a Képes krónika.

A történészek szerint az ütközet valahol a mai Ebenfurt és Lajtaújfalu közelében zajlott le, és bár a magyar király hadi vállalkozásaiban ritkán bizonyult szerencsésnek, ebben az esetben is alulmaradt. Frigyes halálának körülményei máig tisztázatlanok, egyesek szerint hátulról szúrták le, míg mások úgy vélik, a zűrzavarban magyar lovasok gyűrűjébe keveredett.